3

Juhtkiri: Valimiste põhiküsimus

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Suur osa Läänemaa inimestest on kindlasti mõttes juba teinud oma valiku, kelle poolt hääletada eelseisvail riigikogu valimistel. Seekordsetel valimistel on kuus erakonda, kel olemas šanss saada riigikokku. Valikuvõimalus on, sest esindatud on nii rahvusradikaalid kui ka liberaalsema ilmavaatega erakonnad.

Elades Eesti ühes väiksema rahvaarvuga maakonnas, on Lääne Elu meelest valimiste põhiküsimus regionaalpoliitika. Jah, linnastumine ja rahva kolimine jõukamatesse riikidesse on ühelt poolt majanduslik ja sotsiaalne paratamatus. Vägisi inimesi linnast maale ei asusta, kuigi mõne radikaalsema partei lubadustest jääb kangesti selline mulje, et kui saaks, siis sunniks jõuga rahva tagasi metsaküladesse.

Kuna Läänemaa rahvaarvu vähenemine on kurb tõsiasi, siis on valimiskampaania see koht ja aeg, kui parteidelt küsida, milliseid vahendeid on kavas kasutada, et maalt linna ja välismaale kolimise mõjusid leevendada. Nukker ringmäng teemal, millised maavalitsuse ülesanded anname üle omavalitsustele, ei ole lahendus ääremaastumise probleemile.  Nii nagu pole seda ka sunniviisiline valdade liitmine. Kui kaotada näiteks Nõva või Noarootsi vallamaja, ei tähenda see, et õitsele lööb elu Varikul või Dirhamis.

Kui Eesti majandusel läheb hästi, kui meie välispoliitika on edukas, siis läheb riigil tervikuna hästi. Edu jõuab paratamatult sel juhul Tallinnast ja Tartust ka Haapsallu, Kärdlasse ja Kuressaarde, aga ikkagi vajavad ääremaakonnad tugevat regionaalpoliitikat. Raudtee taastamine on tähtis, aga see on ainult üks projekt. Põhiküsimus on, kuidas meelitada Läänemaale ettevõtlikke inimesi, nii ärimehi kui ka loomeinimesi. Riiklik regionaalpoliitika peab pakkuma selleks tuge. 

Valimispäevani on veel kaks nädalat. Lääne Elu soovitab lugejail minna ja võtta oma lemmikkandidaadi nööbist kinni, saata talle e-kiri või kirjutada sõnum sotsiaalmeediasse ning pärida, kuidas ja mida saadikukandidaat kavatseb teha tugeva regionaalpoliitika heaks. Kui vastaja räägib ainult raudteest, siis on see poolik vastus. See näitab, et kodutöö on tegemata ja saadikukandidaat loodab ainult suure rahakotiga valijad pikali lüüa.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
eesti vabaks
eesti vabaks

Kallis lääne elu! Dirhamis on tore! Euroraha on sinna küll pumbatud vist külaelaniku kohta suurim summa eestis. Korrastatud on veevärk ja sadam, kus on hea suurema süvisega jahti hoida.
Dirhamis elavad õnnelikud inimesed, need kellele materiaalsed mured korda ei lähe, peaaegu nagu paradiis.

Valimiste
Valimiste

põhiküsimus on,et jätke maainimesed rahule ja ärge ajage iba.Kui keegi suudab Läänemaa heaks midagi konkreetset teha,siis rääkigu,lubagu ja tehku,aga tõstame,panustame,tõhustame,peame,peaksime,loodame,arendame,loome ,vaja oleks,jätke need sõnad endale

põhiküsimus on
põhiküsimus on

kui seal oleks küüned, kas ta roniks puu otsa

wpDiscuz