Haapsalut külastas maailma luterlasi ühendava liidu juht

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Literikirikute liidu pea haapsalus arvo tarmulaLuterliku maailmaliidu president piiskop Munib A. Younqn (tagaplaanil vasakult teine) kohtus ka Haapsalu linnapea Urmas Suklesega (esiplaanil vasakul). Foto: Arvo Tarmula

Teispäeva õhtul külastas Haapsalut Luterliku maailmaliidu president piiskop Munib A. Younan, kes viibis Eestis seoses Urmas Viilma pühitsemisega Eesti luterliku kiriku peapiiskopiks.

Haapsalu külastus oli suuresti seotud Haapsalu sõpruslinna Petlemmaga, sest piiskop Younan elab Jeruusalemmas ja teenib Püha Maa ning Jordaania luterlasi, sh ka luteri kogudust Petlemmas.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles tutvustas külalisele Haapsalut, muu hulgas kõneldi ka kahe linna suhete edasiarendamisest.

Teel toomkirikusse peatuti nn Petlemma kuuse juures. Selle Serbia kuuse istutas Haapsalut külastanud Petlemma linna delegatsioon.

Jaani kirikus esines külalistele Haapsalu koguduse Toomkoor Sirje Kaasiku juhatusel.

„Tänane kontsert oli kolme Eestis viibitud päeva kroon,“ tegi piiskop Younan komplimendi koguduse esinduskoorile.

Younan ütles kirikus kõneldes, et Luterlik maailmaliit ei tähenda mitte üksnes peakorterit Genfis, vaid ka Eesti luterlik kirik oma mitmekülgse tööga ja „teie siin olete luterlik maailmaliit”.

Kooriga hüvasti jättis piiskop soome keeles, sest ta on 1970. aastail õppinud mitu aastat teoloogiat Soomes ja lõpetanud ka Helsingis ülikooli.

Piiskop electus Tiit Salumäe andis külaliste auks oma kodus õhtusöögi.

Koos piiskop Younaniga käisid Haapsalus Luterliku maailmaliidu Euroopa sekretär pastor Eva-Sibylle Vogel-Mfato ja Haapsalu sõpruskiriku juht piiskop Martin Hein Kasselist Saksamaalt. Külalisi saatis EELK vastselt ametisse nimetatud välissuhete assessor Kadri Eliisabet Põder.

Munib A. Younan on sündinud 1950 Jeruusalemmas, tema vanemad on Palestiina põgenikud ja tal endal on ÜRO Palestiina pagulaste abiorganisatsiooni põgeniku staatus.

Piiskop Younan on abielus; peres on poeg, kaks tütart ja üks lapselaps.

Munib A. Younan oli Eestis esimest korda. Ta saabus Eestisse pühapäeva pärastlõunal. Esmaspäeval osales ta Urmas Viilma ametissepühitsemise tseremoonial. Teisipäeval külastas ta Harkujärve kirikut ja kohtus Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvesega. Tallinna linnapea Edgar Savisaar andis tema auks lõuna.

Luterlikku maailmaliitu kuulub 144 kirikut, liit ühendab 72 miljonit kristlast 79 maal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Piltnik
9 aastat tagasi

Ma pidasin silmas kehva pildi kvaliteeti!

Piltnik
9 aastat tagasi

no see foto on selleks tehtud et tõestada suklese lähedasi suhteid juudiusu kummardajatega meil ju enda oma pole. Eelmine nädal liutas linna -p seelikus ringi nüüd käis andeks palumas. Ennem valimisi peab ju selliseid liturgiaid läbi viima et hääli saada. Ilmselt läheks koera pulma ka kui kutsutaks. Valijatega kohtumine ja hea mulje jätmine on ju tähtis ega rohekm ju midagi pakkuda polegi.

Piltnik
9 aastat tagasi

Mis ülejalafoto see on?