Haapsalut külastab luterliku maailmaliidu president

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

younan-martin-luther-forum_0Luterliku maailmaliidu president piiskop Munib A. Younan esinemas Martin Lutheri foorumil 2014. aastal Ruhris. Foto: LWF/GNC

Tuleval teisipäeval külastab Haapsalut Luterliku maailmaliidu president Munib A. Younan, kes saabub Eestisse siinse luterliku kiriku juhiks valitud Urmas Viilma peapiiskopiks pühitsemise puhul.

Kõrge külaline sõidab Tallinnast Haapsallu vaid kolmeks tunniks. Kl 17 kohtub ta linnapea Urmas Suklesega, külastab seejärel toomkirikut ja Jaani kirikut. Praost ja tulevane piiskop Tiit Salumäe annab külalisele õhtusöögi.

Haapsalu külastamise üks põhjus on, et Haapsalu on Petlemma sõpruslinn, selgitas Tiit Salumäe, kes on Younaniga varemgi kohtunud.

Munib A. Younan on sündinud 1950 Jeruusalemmas, tema vanemad olid Palestiina põgenikud ja tal endal on ÜRO Palestiina pagulaste abiorganisatsiooni põgeniku staatus.

Peale luterliku maailmaliidu on ta veel Jordaania ja Püha Maa evangeelse luterliku kiriku piiskop.

Luterliku maailmaliidu presidendiks valiti Younan suvel 2010 Saksamaal, tema ametiaeg kestab seitse aastat.

Koolihariduse omandas ta Palestiinas, mille järel õppis ta aastail 1969-1972 diakooniat Lutheri instituudis Soomes Järvenpääl ja 1972-1976 teoloogiat Helsingi ülikoolis. 1976 ordineeriti Younan Jeruusalemma Lunastaja kirikus.

Piiskop Younan on abielus Suad Yacoubiga; neil on poeg, kaks tütart ja üks lapselaps.

Munib A. Younan on Eestis esimest korda, ütles Salumäe. Ta saabub pühapäeva pärastlõunal. Esmaspäeval osaleb ta Urmas Viilma ametissepühitsemise tseremoonial Tallinna piiskoplikus toomkirkus. Teisipäeva ennelõunal külastab ta Harjujärve kirikut ja kohtub Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvesega. Tallinna linnapea Edgar Savisaar annab tema auks lõuna.

Luterlikku maailmaliitu kuulub 144 kirikut, liit ühendab enam kui 70 miljonit kristlast 79 maal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments