Õiglas ja Karilaid: Head ministrit otsides

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

10 aastat tagasi lubas üks haridusminister heale õpetajale topeltpalka, juba siis oli loogika vildakas, sest koolis peavadki olema head õpetajad. Jaak Aaviksoo on väitnud riigikogu kõnetoolis, et õpetajaid on Eestis liiga palju ja koondamine oleks hädavajalik, aga selget vastutust koondamise eest ei julge ükski minister ise võtta. Kõik ministrid soovivad teha koondamist koolijuhtide ja kohalike omavalitsuste kätega, kus suunised antakse segaste rahastusvalemite kaudu, kirjutavad Haapsalu linna algkooli direktor Malle Õiglas ja Haapsalu volikogu esimees, keskerakondlane Jaanus Karilaid.

Õpetajate palgatõusust on tehtud aga poliitiline ratsu nii, et õpetajail on sellest solgutamisest rohkem kui piinlik. Vahepeal soovitati ju õpetajal otseteed politseisse minna, et palgaraha kätte saada. Ühiskonnas on aga palju gruppe, kes vajavad samuti tähelepanu ja muudatusi. Inflatsioon ja ostujõu vähenemine mõjutab kõiki inimesi. Uue ministri tulekuga tekkis lootus, et ehk lähevad valemid selgemaks ja õpetajate asjus enam katteta loosungeid ei loobita.

Rahastusvalemid lähevad aga üha segasemaks. Täiskoormusega töötav õpetaja saab iga kuu oma arvelduskontole 648 eurot. Kui ta tegeleb klassijuhatamisega ja annab lisatunde, laekub kontole ligi 800 eurot. Jevgeni Ossinovski juhitav haridusministeerium on mitmesuguste teadetega andnud vastakat infot. 12 protsenti üldist palgatõusu kõigile sel aastal pakkuda ei saa. Miinimumtasu tõsta 680 euroni neto on võimalik, aga taust näitab, et õpetaja pole ikka veel prioriteetne ametikoht. Liita klasse ja loobuda klassijuhatamise tunnist on mõistlik ainult Exceli tabelis. Sellega kannatab õpilane.

Igal omavalitsusel on kohustus tagada oma piirkonna õpilastele võimetekohane haridus. Sellest lähtudes oleme avanud õpiraskustega õpilaste klasse ja väikeklasse. Praeguse rahastuse tõttu aga saab väikeklassi õpetaja oma palga kätte vaid siis, kui klassis on täiskoosseis õpilasi ja õpiraskustega õpilaste klassis neid vähemalt 2/3 täitumusnormist. Kas peame siis nüüd õpiraskustega õpilasi kunstlikult juurde tekitama, et õpetaja oma palga kätte saaks? Elu koolis ei ole Exceli tabel!

Hea õpetaja peab olema igaüks, kes tahab olla õpetaja. Milline peab olema aga hea minister? Anname mõningad soovitused. Rahastusvalemid olgu selged ja koefitsiendid arvestagu kohalikku elu. Kui on palgatõus, siis on palgatõus. Veniv palgavaesus õpetajaskonnas pole ühele Euroopa riigile kohane. Kui on tasuta koolilõuna, siis olgu tasuta koolilõuna, mis on rahastatud riigieelarvest. Kui on valijaile lubatud, tuleb ka lubadusi täita. Trikitamine või sisult pettus laste ja õpetajate palga või koolilõuna teemal valitsuse poolt on häbiväärne. Kohalikust eelarvest pidev näpistamine pole riigimehelik ega tulevikku hindav käitumine.

Haapsalu linna summadest tasume järgmised kulud: koolilõunale 80 400, koolide tugipersonalikulu 617 000 ja koolide majandamiskulu 332 000 eurot aastas. Trikitamine erakondliku kasu nimel tuleks kiiresti lõpetada, Jevgeni Ossinovski.

Malle Õiglas, Haapsalu linna algkooli direktor
Jaanus Karilaid, Haapsalu volikogu esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jah
9 aastat tagasi

MARI-EPP TÄHT TULEB JUBA SELLEPÄRAST LAHTI LASTA, ET TA MAINE KAHJUSTAB KOGU LINNA HARIDUSELU!

Kui
9 aastat tagasi

Karilaid seda konnatiiki ei saputaks ,ei teaks ükski läänlane,mis tegelikult toimub.Muidugi ei saa ta Suklesest üle ega ümber,kahju,et isamaalane Kallasvee vaatab meile ülevalt pilve piiri pealt,ta oli linnapea,kes eelkõige oma taskut ei täitnud,tõeline riigimees oli,Karilaiul on eeldusi sarnaseks meheks saada,kui ei lase ennast Suklesel ära uinutada,aga isamaa seltskond on täiega pehmod Haapsalus,peaasi,et Sukles pahasti ei ütle,muidu hakka pisaraid kuivatama.

just
9 aastat tagasi
Reply to  Kui

Tänu viimasele Tähe saputamisele said üldse paljud teada,millist inimest me tegelikult siin linnas toidame. Lahendataks kõik linnavalitsuse seinte vahel, paistaks tõenäoliselt see maja ebaõiglaselt roosa.Sukles ei ole eales valmis avalikult tunnistama,et seal seinte vahel probleem on. Ei tunnista ega tee ise midagi ja ei lase ka teistel teha.

Lugenu
9 aastat tagasi

Ilmselt pole koolijuhi kohal häda. Oleks raske, ei Te poeks “tähele”…, räägiksite sisust.

just
9 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

Nõus! Kuidas ka seesama Õiglas “tähele” pugemas käib ei ole mingi saladus. Aga näe,hirmuvalitsejat ei suutnud keegi linnast kõigutada,isegi palgaastet mitte.Ootame millal Karilaid Riigikogu poole sõidab ja on “tähekesel” jälle vabad käed.Ega keegi usugi,et tähe-memmel hetkel käed seotud oleks,aga mine sa tea,millal Karilaid kõik jälle avalikkuse ette tuua mõtleb.Seega suller ootab kuni oht möödas.

...
9 aastat tagasi

lugenu võikś teada, mis hinnaga on tulnud viimase aja palganäpped..

leps
9 aastat tagasi

lugenu on lugenud nagu saatan piiblit. räägi mõne koolijuhiga, siis saad tuumale pihta:) aga see käib sul üle ego ja iq, seega lootusetu.

Lugenu
9 aastat tagasi

Kuidagi naljakas on lugeda Exeli puudulikkusest. Selline suhtumine saab tuleneda ainult puudulikest teadmistest. Exel on üsna hea ja paindlik tööriist, mille kõikide võimaluste kasutamine paistab ÕiglasKarilaiule üle mõistuse näivat. Võtaks lihtsama tabeli: Läänemaa õpetajate palk 2014. novembris (tegelik palk/arvestuslik palk*) Ridala 1053/944 Noarootsi 1043/1160 Lihula 1019/906 Vormsi 978/973 Nõva 947/1266 Hanila 930/921 Kullamaa 929/871 Lääne-Nigula 898/845 Haapsalu 891/921 Martna 882/714 *arvestuslik palk on palk, mida oleks riigi eraldise järgi võimalik maksta Allikas: HaridusSilm See on avalik teave, millele toetudes saab väita, et Haapsalu haridusjuhid on novembris 2014.a. 30.- € iga õpetaja palgarahast ära kaotanud. Karilaiu väitel on Haapsalus 85,5 õpetaja… Loe rohkem »

?
9 aastat tagasi

Mis mõttes Õiglas ja Karilaid? Ennem tahaks kuulda ikka Karilaid ja Põld ,viimane on meil ju ikkagi haridusmaastiku aselinnapeaks valitu ja peaks ka kui keskerakonna esinadajana väljas olema?

jah
9 aastat tagasi
Reply to  ?

Liina Põld ei ole just eriti populaarne inimene,kellega vahetult enne valimisi haridusjuttu puhuda. Ega Karilaid loll ole,küllap teab ka,kelle või millega pange pannud on.

!!!!!
9 aastat tagasi

Eelmisele! Huvitav, mis segaseks jài?! Minule on see asi juba ammu selgeks saanud, et ka ministeerium peaks oma ytluste ja tegude eest vastutama. Ja òpetajate palgatòstmine hakkab juba Juku anektoodiks muutuma. Kas kurvastan sind vàga kui ytlen, et ma ei kuulu keskerakonda!

Õigus
9 aastat tagasi

Jälle üks seosetu jutt Karilaiu sulest. Keskerakond oma mätta otsast vaadatuna on öelnud Tallinna TV-s sellel nädalal, et tänased reformid annavad tunda 7-10 aasta pärast ja hoiatanud ette nendest tagajärgedest mis meie kaela veel langevad. Küsiks siis hr Karilaiu käest – kui me täna tunnetame 10 aasta taguste reformide mõju, siis ole ausad ka selles kontekstis, et tänased probleemid on paljuski alguse saanudl keskerakonnast, sest aastatel 2005 – 2007 oli haridusminister pr M.Reps ja majandusminister E.Savisaar. Kas helbime siis täna nende teie ministrite möödalaskmisi või?