Vallavanema aasta: Varje Ojala-Toos, Lihula vallavanem

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

„Meie eesmärk on gümnaasium säilitada,” sõnas Lihula vallavanem Varje Ojala–Toos. Foto: Arvo TarmulaLihula vallavanem Varje Ojala-Toos. Foto: Arvo Tarmula

Mis jääb meelde lõppenud aastast ja mida tõotab uus aasta?

2014 oli hea aasta. Muidugi võiks ju alati paremini minna, aga jooksvad asjad sujusid ja igapäevaelu laabus. Oleme ette võtnud ka palju uuendusi. Selleski mõttes läks meil hästi, et maksude alalaekumisele vaatamata suutsime edukalt majandada ja hästi hakkama saada.

Üks lõppenud aasta märksõnu on kindlasti koostöö. Meil on vallavalitsuses olnud hea koostöö, samuti volikogus ja komisjonides ning ka teiste institutsioonidega nagu näiteks politsei. Rõõmu teeb, et meiega on tulnud kaasa mõtlema ja oma panust andma palju inimesi, kes varem pole kaasa rääkinud. Näiteks valla lehe puhul.

Oleme praegu muutuste ajajärgus – otsime kohti, kuidas efektiivsemalt toimetada. Ka oma töökorralduses plaanime muudatusi, et paremini toime tulla.

Sellest aastast on kindlasti oluline, et septembrist saavad kõik Lihula valla lapsed lasteaiast kuni gümnaasiumi lõpuni tasuta süüa. Headest asjadest on veel see, et taasavasime muuseumi, noortemaja tehnilised osad said renoveeritud ja saime kasutusloa, et seal ametlikult ka toimetama hakata.

Lihula mõisas sai muinsuskaitse abiga tugevdatud katusekonstruktsiooni ja KIKi projektiga tehtud eeltööd mõisa pargi korrastamiseks. Hajaasustuse programmi kaudu paranesid valla viie pere elutingimused ning EASi rahaga parandasime Tallinna mnt 13 hoone elukeskkonda – korterid said vee ja kanalisatsiooni, remonditi sotsiaalkorter ja ehitati kaldtee.

Palju tööd on tehtud uue Euroopa Liidu rahastusperioodi nimel, et meie objektid sealt raha saaksid. Tahame kindlasti tegelda linnusemäe ja mõisaga, kultuurimaja korda teha, samuti spordihoone.

Enda seisukohast võttes on aasta olnud hästi töine, huvitav ja õpetlik. See oli esimene aasta vallavanemana, mistõttu puutusin kokku paljude uute teemadega ja väga palju tuli õppida. On olnud palju väljakutseid ja põnevust. Seda tunnet ei tekkinud, et oleks vallavanemaks hakkamist kahetsenud.

Oleme alustanud palju asju, millega 2015. aastal edasi läheme. Tegemisel on nii linna kui ka valla liikluskorralduskava, tahame pimedaisse punktidesse ja bussipeatustesse paigaldada päikesepatareiga valgustuse. Euroopa Liidu rahaga tuleb esmatasandi tervisekeskus, alustasime selle detailplaneeringu tegemist.

Pehmema poole pealt plaanime jätkata oma traditsioonilisi kultuurisündmusi. Kindlasti ei jõua me paljusid asju selle aasta jooksul lõpule viia, sest mitmed fondid avanevad alles 2015. aasta lõpus.

Varje Ojala-Toos, Lihula vallavanem

12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vaatlejale
7 aastat tagasi

Kus Jumal küll oli, kui ta sulle mõistust oleks pidanud andma?

pärtel
7 aastat tagasi

Seda oligi arvata ,et vaadatakse kui ilusat inimest, mitte seda mida korda saadetakse. Ega vist proua ei kujutanud ette ka mis teda ees ootab. Võid ju tahta palju,aga vald ju vaene…

Lihulal
7 aastat tagasi

on ääretult vedanud praeguse vallavanemaga. Tundub, et ka kogu meeskond töötab. Seegi võib olla tänu Varje targale ning arukale juhtimisele. Kuid ega üks inimene ei jõuaks kõike ära teha. Meie vallavanemal on toetajaid, kaasalööjaid, tegijaid küll ja küll. Ärakadunud-vajunud pole me kuhugi. Elame täiel rinnal. pole mahti ajakirjanduses karelda.

vaatleja
7 aastat tagasi
Reply to  Lihulal

Kui sinust ei räägita, siis sind ei ole olemas! Lihula on kahjuks pildilt täielikult kadunud.

...
7 aastat tagasi

Väga kaunis vallavanem Teil seal Lihulas.

...
7 aastat tagasi
Reply to  ...

Ilu ei sünni kahjuks patta panna!

läänlane
7 aastat tagasi

Jõudu edasi!
Senised rahastusprojektid olid küll eelmise koosseisu planeeritud,aga alati saab tegija särada.Tegelikult on Lihula nagu kuhugi ärakadunud, ära vajunud, või vajumas. Kahjuks on tal sama vari, mis teistel väheneva rahvaarvuga KOV-idel, ei tulda maale tagasi. Jõudu ikka edasi ja uusi edukaid projekte ellu!

Hanilane
7 aastat tagasi

Tubli Varje!!!
Oled aastaga paljud asjad ja tegemised juhtinud õigele teele… nagu varasematel aastatel Lihula Rahvaülikoolis…Lillkirja festivalil…Kirivöös…jne

Ain
7 aastat tagasi

Tubli!

pehmo
7 aastat tagasi

ilus ümmargune jutt, nagu tädi ise

valija
7 aastat tagasi

Tore lugeda kõike mis tehtud, kuid sinna üritustele vallavõim ei jõua kuhu otseselt (avama) pole kutsutud. Tublidest spordirahvast pole sõnagi !

Mart
7 aastat tagasi

Asjalik vallavanem.Igati rahul