Vallavanema aasta: Mikk Lõhmus, Lääne-Nigula vallavanem

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne-Nigula arengukava 064 Mikk LõhmusLääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. Foto: Urmas Lauri

Mis jääb meelde lõppenud aastast ja mida tõotab uus aasta?

Lõppenud aasta oli uue valla ülesehitamise aasta. Põhiasjad said paika: õigusaktid, arenguküsimused ja valla struktuur. Ühtpidi oli keeruline, sest teiste kogemusest võid ju õppida, aga iga vald on ainukordne. Kui peaksin uuesti alustama, ega ma midagi väga teistmoodi teeks.

Oleme üritanud luua uue valla identiteeti, katsunud kõike koos teha, ühe valdkonna inimesed – raamatukogutöötajad, koolijuhid jt – ühe laua taha saada. See jätkub.

Loodan, et vallakodanikul ei ole igapäevaelu halvemaks läinud. Põhiline on, et inimene saaks oma kodukohas vajalikud asjad korda ajada. Tasapisi hakatakse uue valla nimega harjuma, aga ikka lipsab sisse Risti, Oru või Taebla nimi. Selles pole midagi halba, kodukoha identiteet ei tohi kaduda, elu jääb edaspidigi asumi- ja külakeskseks. Oleme teinud ka üle valla üritusi, näiteks beebipidu Risti vastremonditud külakeskuses. Sinna tuli rahvast kokku üle valla.

Lõppenud aastasse jäid suured investeeringud, need said alguse juba ühinemiseelsest ajast: Risti külakeskus, vee- ja kanalisatsiooniprojektid, Linnamäe katlamaja ja uus tänavavalgustus.

Taebla lasteaia põlengu põhjus pole ikka veel selge. Suurt kahju me sellest ei saanud, aga pisut häirib kindlustusseltsi aeglus – üks rühmaruum on ikka veel remontimata. Lasteaia tööd see ei sega, lapsed mahuvad ära.

Uuel aastal läheme Taebla lasteaia remondiga edasi. Põhitöö on uus katus, eelarves on selleks 200 000 eurot. Palivere põhikoolis vahetame välja aknad ja uksed, need lasevad sooja läbi. Tahame üle minna leedvalgustusele, alustame sellega Taeblast, kus põlevad veel vanad elavhõbedalambid. Risti koolis tahame remontida trepikojad, Oru söökla vajab samuti remonti.

Kavas on käivitada ettevõtluse toetamise süsteem. Tahame ettevõitjaile võimaldada messi- ja laadatoetust, ruumide kohandamise toetust. Eelarveprojektis on selleks 15 000 eurot, aga valla arengufondi kaudu saab seda summat suurendada. Jätkame projektiga „Maale elama”. Aprillis tuleb taas mess, seekord Tallinnas, kus omavalitsused tutvustavad ennast huvilistele. Mullu käisime „Maale elama“ messil Tartus. Seal oli küll väga palju rahvast.

Palju tähelepanu on äratanud suur silt Tallinna maantee ääres valla piiril Ristil, mis kutsub Lääne-Nigulasse elama. Kui müüsime ära Piirsalu koolimaja, siis ütles eraisikust ostja, et see silt oli üks, mis teda valda tõi.

Maha me seda silti veel ei võta, ehk muudame vaid teksti ja kujundust. Vald maksab sildi valgustamise elektrikulu.

Üks arengusuund on, et avanevad n-ö pehmed projektid. Loodame sotsiaalvaldkonnas teha koostööd naabervaldadega: sotsiaaltranspordi, tugiteenuste, päevakeskuste teemal.

Põhiline on suurte investeeringute ettevalmistus, peamine investeering on Taebla põhikool.

Mikk Lõhmus, Lääne-Nigula vallavanem

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Siim
9 aastat tagasi

Arenemisest on tore lugeda. Loodan ka päriselt naaseda, mitte vaid makse maksta. Seniks jõudu

/
9 aastat tagasi

Väga tubli!