Pankroti varjamine viis kohtupinki

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Taeblas tegutsenud OÜ Helme Transport omanik Urmas Helme jäi kohtus süüdi, sest ei esitanud ettevõtte pankrotiavaldust, selle asemel kasvatas peaaegu kolme aasta jooksul kahjumit.

„Seda juhtub liiga tihti,” ütles ettevõtte ajutine pankrotihaldur Martin Krupp. Nii käitutakse Krupi sõnul enamikul pankrotijuhtudel.

Helme Transport sattus kahjumisse 2009. aastal, mil bilanss oli aasta lõpuks enam kui 52 000 euroga miinuses. 2010. aasta lõpuks oli ettevõte juba alaliselt maksejõuetu ja ettevõttele kuuluvate varade kahjumliku müügiga oli ka vara väärtus miinuses.

Majandustegevuse lõpetas rahvusvaheliste vedudega tegelev ettevõte 2010. aasta kevadel. Pankrotiavalduse esitas Helme 2012. aasta oktoobris, kui ettevõtte kahjum oli üle 71 000 euro ning omakapital enam kui 64 000 euroga miinuses. Seetõttu mõistis kohus ettevõtte omaniku Urmas Helme süüdi pankroti varjamises.

„Võlgniku kohustused kasvavad intresside ja viiviste näol, mistõttu on maksejõuetus süvenev,” nentis ajutine haldur. Haldur kirjutab oma aruandes veel, et talle ei ole esitatud kõiki dokumente vara müügi kohta, mistõttu ei saa ta anda hinnangut, kas võlgniku vara võõrandati turuhinnaga.

Kaks aastat hiljem tehtud kohtuotsusest selgub, et ettevõttele kuulunud autod müüs Helme kahjumlikult. Raha ebaotstarbeka kasutamise ja raiskamisega põhjustas Urmas Helme ettevõttele 138 000 eurot kahju. Seetõttu mõisteti Helme süüdi ka ettevõtte kahjumi suurendamises.

Ettevõtte pankrotimenetlus lõpetati pankrotti välja kuulutamata raugemise tõttu, mis tähendab, et puudusid rahalised võimalused menetleda pankrotti, sest võlausaldajad ei maksnud deposiiti.

Suurimad võlausaldajad oli maksuamet, kel jäi saamata 60 000 eurot, ja Helme ise, kes oli oma firmale laenanud ligi 22 000 eurot. 

Urmas Helme ütles, et temal ei ole loole midagi lisada, sest kõik looga seonduv on avalikult kättesaadav.

Kohtuotsus jõustus 27. oktoobril 2014. Liitkaristusena sai Helme rahalise karistuse 925 eurot ja tal tuleb tasuda kriminaalmenetluse kulu 2240 eurot. Mõlemad summad tuleb tasuda osadena 12 kuu jooksul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments