Läänemaa sädemete säde on Kristi Erkmann

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 32

Lihula kultuurimajas tunnustati täna tosinat aktiivset inimest, keda peeti Läänemaa sädeinimese tiitli vääriliseks.

Kõige kõrgema "Sädemete säde" tiitliga pärjati Kristi Erkmanni, kes ise on aastaid teisi utsitanud ja esile tõstnud inimesi, kes muidu välja ei paista. "Nii õige inimene, sädemete sädemeks," ütlesid õige mitmed täna Lihulasse sädeinimesi õnnitlema tulnud.    

Tänavu esitati tiitlile 38 kandidaati. „Kandidaadid olid väga tugevad ja valikut oli tõesti raske teha,” ütles Läänemaa arenduskeskuse (LAK) mittetulundusühingute konsultant Tiina Ojamäe.

Ojamäe lisas, et sädeinimese valimine pole mitte konkurss, kus vaadataks lõppeva aasta tegusid, vaid tegemist on inimestega, kes on aastate jooksul teisi innustanud ning tihtilugu ka mitmel alal tegutsenud ja piirkonda arendanud. „Tänavu oli sädeinimeste hulgas palju neid, kellel on põimunud tegevus mittetulundusühingus ja ettevõtluses,” selgitas ta.

Lihula vallavanem Varje Ojala Toos ütles, et kui hakkas sädeinimese tiitliga pärjatute tegemisi kokku lugema, siis osutus see raskeks, sest igaüks toimetab viies-kuues eri valdkonnas. "Võtta idee, püüda seda ellu viia ja ka vastutada tagajärgede eest – kõik see on paras julgustükk," teadis ta omast kogemusest.  

Lääne maavanema kohusetäitja Kristel Jupits leidis, et ideid on igal inimesel, aga kõik ei vaevu neid ellu viima. Sädeinimesed on aga tema sõnul need, kes ideid ellu viivad, muutes sellegaoma elu lõbusamaks ja kogukonna elu huvitavamaks, tehes sellega teene ka Läänemaale ja Eesti riigile. 

Kodukant Läänemaa juhatuse esimees Rein Kruusmaa tuletas meelde, kui oluline on inimesi märgata. "Aga teid, sädeinimesed, on lihtne märgata, sest te sädelete," lausus ta pärjatutele. Läänemaa arenduskeskuse juht Andres Huul lisas, et tegelikult peaks inimesi, kes pingutavad ka teiste eest, märkama iga päev ja neile selle eest õlale patsutama. 

Tunnustusürituse üllatuseineja Siiri Sisask soovis omalt poolt kõigile tunnustatutele, et nad lippu ikka kõrgel hoiaks. 

Läänemaa sädeinimesed 2014

Kristi Erkmann, sädemete säde – särav ja innustav inimene, kelle eestvedamisel ja utsitamisel on jõudnud pildile needki inimesed, kes muidu välja ei paistaks. Ta ei ütle kunagi „ei”. Tantsib mitmes tantsurühmas ja on olnud eestvedaja eestirootsi kultuuri propageerimisel. Tema algatusel on tantsurühm Kalurineiud endale valmistanud Vormsi rahvariided. 

Anti Nöör, Haapsalu. Tänavu kolmandat korda peetud festivali „Rannalõõts” ellukutsuja ja peakorraldaja. Kontsertide kõrval toimusid ka õpitoad, kus said huvilised kogenud lõõtspillimängijate juhendusel pilliga tutvuda või täiendada oma pillimänguoskust. Nagu sellest veel vähe oleks, teame Anti Nööri ka saatest „Kodutunne”, kus ta ehitab pliite või ahje puudust kannatavaile peredele.

Heiki Magnus, Ridala. Ta on võtnud südameasjaks tutvustada, elustada, säilitada ja mäletada Läänemaa ajaloopärandit. Tema eestvedamisel tähistatakse ajaloolisi tähtpäevi, korraldatakse näitusi ja kokkusaamisi.

Leili Jõgisoo, Ridala. Vabaharidusprojekt „Nina talu rahva kool” säras Puise ninal kogu aasta. Selle kutsuva valguse peale tulid kokku õpihimulised üle valla ja väljastpoolt valdagi. Korraldas stiilikooli, maitsetaimede ja dekoratiivköögiviljapeenarde rajamise õpetamist, sepiku ja karaski tegu, surfikoolitust, kirivöö tegemise õppepäeva ja koogikoolitust. Lähiajal tuleb küünalde tegemise õpituba, kingituse pakkimise koolitus ning MTÜde infopäev.

Alar Klaassen, Martna. Rõude külaseltsi ja Rõude muuseumi seltsingu asutajaliige. 2014. aastal võttis ta osa Rõude muuseumi käsitöömuuseumi osa väljaarendamisest. Tema suurim panus on vabatahtlikuna ekskursioonide juhtimine ja Rõude ajaloo tutvustamine.

Martin Tuulik, Kullamaa. Kullamaa jahi- ja kalameeste seltsi asutaja ja juhatuse liige. Ta on ajujahi vanem, juhendab ja õpetab noori jahimehi ning on jahimeeste peakokk – retseptide edasiandja. Koluvere külaseltsi asutajaliige.

Elvo Leppmaa, Lääne-Nigula. Kuijõe külavanem. Ta on aidanud ellu viia külaüritusi:  jaanipäev, taludepäev, laupäevakud külaplatsil ja surnuaias. Pidevalt on ta aidanud külarahvast põllutöödel masinatega, samuti talvel teede puhastamisega. Ta on aktiivne abipolitseinik. Juhib Piirsalu põllumajandusühistut.

Ülle Schönberg, Noarootsi. Tegus inimene, kes päevatöö kõrval on aastaid tegelnud Noarootsi spordielu arendamisega. Ilma temata ei toimuks Noarootsis suviseid külade mänge ega valla mitmevõistlust. 2014 oli tema õlul ka Läänemaa suvemängude pidamine. Mõtles välja uue võistlusala „noaloopimine Noarootsi moodi”. Ülle Schönberg on MTÜ Noarootsi Kultuuri- ja Spordiseltsi eestvedaja, ta korraldab mälumängusarja ja peoõhtuid Noarootsi kõrtsis.

Silja Silver, Nõva. Tegutseb mitmes kodanikuühenduses ja on ilmselt Nõva valla kõige sädelevam inimene. Korraldas Nõva kiriku taastamise – vahetatud on alustalad, kirikutorn saanud uue katuse ja sellest sügisest on uus katus kogu kirikul.

Vello Tüür, Hanila. Kõmsi lasteaia-algkooli poiste käsitööõpetaja, kes on väga hea käega joonistaja, voolija ja treial. Ta on valmistanud palju meeneid ja tarvikuid, remondib ja parandab. Õppis kandlevalmistamise kursustel pille valmistama ning õpetas seda ka oma õpilastele.

Angelika Puda, Lihula. Tegutseb mitmes Kirbla kodanikuühenduses ja segaansamblis „Ei või olla”. Ta on ideede generaator, projektide kirjutaja ja elluviija.

Ene Rand, Vormsi. Vormsi käsitööseltsi esindajana korraldas Vormsis ja Haapsalus koolitusi rahvatantsurühmale Kalurineiud Vormsi rahvariiete valmistamiseks. Vormsi rahvariiete kandmine aitab eripärast rahvakultuuri tutvustada Läänemaal ja ka kaugemal. Ta on ka Vormsi käsitööõpetaja, kes traditsiooniliste käsitöövõtete õpetamisel allhindlust ei tee. Tõeline sädeinimene, kes hindab Vormsi algupärast käsitööd ning annab seda väga innukalt ja kaasakiskuvalt, kuid rangelt täpsust nõudvalt edasi ning suudab oma kaasakiskuval moel traditsioonide vastu huvi äratada ja neid edasi kanda.

IMG_0073IMG_9974

IMG_9978 IMG_9983 IMG_9991IMG_9999IMG_0009 IMG_0018 IMG_0025 IMG_0039 IMG_0048 IMG_0053IMG_0059IMG_0102IMG_9926 IMG_9912 IMG_9900 (1) IMG_9857 IMG_9941 IMG_9839 (1)

IMG_0076IMG_0020

IMG_9832 (1) IMG_0135 IMG_0124 IMG_0116 IMG_0113 IMG_0109 IMG_0108 IMG_0106

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
No kuulge...lihtne ja loogiline...
9 aastat tagasi

tüüri vellu ju oskab plastiliinist vigureid voolida ja joonistada, kes ta vastu saab.

Läänlane
9 aastat tagasi

Tänavu esitati tiitlile 38 kandidaati. „Kandidaadid olid väga tugevad ja valikut oli tõesti raske teha,” ütles Läänemaa arenduskeskuse (LAK) mittetulundusühingute konsultant Tiina Ojamäe.
Võiks ju avalikustada ka kõik teised kandidaadid/nn nominendid…?
Lääne-Nigula suurvallast ainult 1 Säde…võrreldes väikese Nõvaga….
Kui kogu Läänemaa oleks näiteks üks vald, kas siis ka ainult 1 või 2 sädelevat inimest???

:))
9 aastat tagasi

Vello ja V…e õnnitleme tiitli puhul, õigel ajal õiges kohas olla maksab ka midagi :))

Hanilane
9 aastat tagasi
Reply to  :))

Ja-jaa Hanila vallast seal näha mitmeid sädelevaid inimesi lisaks Vello’le 🙂
Kiitus ka Hanila Laulu- ja Mänguseltsile märkamise eest 🙂

Selge see...
9 aastat tagasi

…,et tüür sädeleb, terve lauatäis sampust tasuta käes.

Tore näha tegijaid aga.....
9 aastat tagasi

Kuhu siis Jüri Ott jäi, on ju teine igati tubli mees, riik ehitas oma rahadega valmis riigi tee (Liivi tee) mustkatte. Ott aga esitas ennast ise sädelejaks. Ilmselt on tegemist juba vanaduse nõtrustega. Kui on veel paberit ja tinti siis palun andke Jürile ka mingi tänupaber, raami ehk jõuab ise osta.

Kodanik
9 aastat tagasi

Mis siis sellest võõrast sõpruskonnast arvata, kui näpivad vaeslaste isikliku vara kallal täna ja vägivaldselt ja kellelgi pole asja, ainult noogutada.
Millal me jõuame arusaamisele, et järgmised võivad äriplaani pildil olla?
Ei ole mingi probleem selgitada avalikult, mis Kullamaal toimub. Ajalugu väänata ei saa. Kuriteod ei jää karistuseta! Ott vallavanema kohalt minema!!!!
Piinlik.

faktid asjas
9 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Seadused on olemas, aga vallas varjatakse originaaldokumenti hoonetele ja maale, kohtuotsust, neis on ju kirjas omanikud. Notarile esitatakse võltsitud dokumente, kohtule esitatakse valeandmeid. Ehitusregistris hoonete algandmed puuduvad jne. Ametnike ametialane kuritegevus!