Galerii: Läänemaa sädemete säde on Hilja Tamm

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 88
Läänemaa sädemete sädeme tiitli sai Ridala raamatukogu juhataja ja rahvatantsujuht Hilja Tamm. Foto Arvo Tarmula

SA Läänemaa ja Kodukant Läänemaa kutsusid neljapäeva pärastlõunaks Haapsalu kultuurikeskuse rõdusaali need, kes läinud aastal oma tegemistega silma paistnud ja välja kuulutati tänavused sädeinimesed.

Oma tegemistega kõrgeima tunnustuse, Läänemaa sädemete sädeme tiitli sai Ridala raamatukogu juhataja Hilja Tamm, kelle käe all muutunud nii raamatukogu sisemine kui ka välimine pool. Raamatukogu kõrval kuulub tema süda rahvatantsule – ta juhendab eakate tantsurühma Tamme Daamed, kolme koolilaste rahvatantsurühma ja lisaks veel Ridala kooli lõpetanute n.ö. vilistlaste tantsurühm.

Läänemaa aasta sädeinimene on Vormsi kooli õpetaja Malle Hokkonen, kes lisaks õpetajaametile lööb aktiivselt kaasa kogukonna tegemistest. Tema viimase aja üks suuremaid projekte oli kõigi vormsilaste fotole jäädvustamine.

Sädeinimeste ja kodanikeühenduste kategoorias esitati tänavu kokku 33 kandidaati. Lisaks sädeinimestele anti neljapäeval välja aasta kodanikeühenduse, aasta kodanikuühenduste projekt või tegu ning Läänemaa parima kodanikuühiskonna toetaja tiitlid.

Läänemaa aasta kodanikeühenduseks kulutati Läänemaa vabatahtlik reservpäästerühm (Lääne RPR). Tänavu 10aastaseks saanud Lääne RPR ühendab ligi 80 inimest, kes on õnnetuste ja kriisiolukordade puhul valmis politseile ja päästeametile nii merel kui ka maal appi minema. Lääne RPR-is on lisaks muudele tegevustele välja arenenud kaks selgelt eristuvat rühma – koerarühm, kus koolitatakse otsingukoeri eksinud inimeste otsimiseks ning merepäästerühm. Suur osa Lääne RPRi tegevusest hõlmab aga ennetus.

Aasta kodanikuühenduste projekti või teo tiitli sai Osmussaare tuletorni avamine külastajatele (SA Osmussaare Fond, Rita Koppel). Sel aastal külastas Osmussaart u 4000 turisti ja ka peaminister Jüri Ratas.

Läänemaa parim kodanikuühiskonna toetaja tiitleid anti välja kaks. Need said Maire Vilbas, kes on aktiivne kodukoha avaliku elu korraldamisel ja teeb tihedat koostööd teiste ühenduste, ettevõtjate ja omavalitsusega. Samuti on ta tuntud ja hea mainega kohalike elanike seas ning alati avatud uutele ideedele.

Teise tiitli sai EELK Martna Püha Martini kogudus, millest koguduse õpetaja Küllike Valgu ametisse asumisest on saanud tõsiseltvõetav kodanikuühiskonna toetaja. Valk koos koguduse juhatusega on sageli aktiivselt eest vedamas ja korraldamas kõikvõimalikke ettevõtmisi nii kirikus kui ka kiriku ümber.

Noorsoo- ja sotsiaaltöö auhindadele esitati tänavu 60 kandidaati.

Aasta noorsootöötaja tiitli pälvis Haapsalu Viigi kooli muusikaõpetaja ja –terapeut, huvijuht ja ringijuht Helle Lember, kelle puhul tõsteti esile tema kohustunnet ja õpihimu, ta on ideede algataja ning õpilastega suhtlemisel sõbralik ja heatahtlik.

Aasta sotsiaaltöötaja tiitli vääriliseks peeti Haapsalu sotsiaalmaja autojuhti Gert Pibermani, kes teeb rohkem kui tema töö seda nõuab ning on klientide poolt saanud väga head tagasisidet.

Läänemaa aasta algatus/sündmus/koostöö noorsootöös tiitleid anti tänavu välja kaks. Noorte omaalgatus (Wiedemanni Avatud Noortekeskus) pälvis tiitli selle eest, et noorte omaalgatuse raames sündis hea koostöö ja uue kuue sai Wiedemanni noortekeskuse piljardiruum.

Tänavu kevadel avatud Vormsi noortetuba on aga väga edukalt tööle läinud ja seda külastavad nii saare lapsed/noored kui ka saare külalised. Noortetoas korraldatakse meisterdamise töötubasid ja teemaüritusi, kuid seal saavad noored ka lihtsalt mängida ja kohtuda.

Tänuüritusel Haapsalu kultuurikeskuses anti Ülo Loorensile üle Läänemaa aasta isa tiitel, samuti tänati kauni kodu konkursi parimaid ja EV100 kingituste tegijaid.

Fotod Arvo Tarmula

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Milleks
4 aastat tagasi

see palagan?

Jens
4 aastat tagasi

Tublid tegijad ja neid on meie keskel igal pool, igal alal.

just
4 aastat tagasi

võiks tõesti ka kedagi nooremat märgata, oleks ka hea sõnum noortele.Kasvõi mõnda vabatahtlikut, kes kuskil abiks käib ….Vahel on inimene nii vaikne ja tagasihoidlik aga see abi mida ta annab, on kellelegi äärmiselt vajalik.

Sammune et
4 aastat tagasi
Reply to  just

Eks valitud ole valijate nägu. Aga kurb see tõesti on.

Aga
4 aastat tagasi
Reply to  just

Märgakem ka noori lastega inimesi. Ka nemad on emad ja isad ning ka nende seas leidub tegusaid sädeinimesi ja tublisid vanemaid. Pisipere ja töö kõrvalt on kogukondlikult aktiivne väga keeruline olla.

Märkamine ja tegelikkus
4 aastat tagasi
Reply to  just

Märgati ja esitati tunnustamiseks tublisid noori, kes oma pere kõrvalt leiavad aega ühiskondlikult aktiivne olla. Paraku hindamiskomisjon näeb oma mätta otsast teisiti ja pilk ei ulatu linna piiridest kaugemale.

täpselt
4 aastat tagasi

Tean ka, et esitati. Tahaks seda nimekirja näha,kes kandidaadid olid. Olgu niigi palju seda tunnustust neile.