Keskfraktsioon ja SDE toetavad IRL-i elatisabi fondi loomise eelnõu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lisaks riigikogu Keskerakonna fraktsioonile toetab ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) üksikvanematele elatisraha väljamaksmist tagava riikliku elatisabi fondi loomise eelnõu, mille Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioon algatas.

“Toetame iga sammu, mis on suunatud nende üksikvanemate laste toetamisele, kelle lahus elavad vanemad ei maksa oma lapsele elatist,” ütles esmaspäeval BNS-ile SDE fraktsiooni esimees Karel Rüütli. “Toimiva elatisrahafondi loomine on kindlasti üks võimalik tee.”

Lisaks SDE fraktsioonile toetab IRL-i elatisabi fondi loomise ettepanekut ka Keskerakonna fraktsioon.

Rüütli sõnul tegeleb elatisraha kättesaamise temaatikaga jõuliselt ka justiitsminister Andres Anvelt, kes on pakkunud välja mitmeid lahendusi, kuidas panna oma lastele elatisraha maksmisest kõrvalehoidjad ülalpidamiskohustust täitma. Hiljuti läks kooskõlastamisringile justiitsministeeriumis valminud eelnõu, mille eesmärk on panna kohustusest kõrvalehoidjad oma lastele elatist maksma.

Rüütli sõnul plaanib riigikogu sotsiaalkomisjon korraldada 20. novembril Toompeal niinimetatud elatisfondi teemal laiapõhjalise arutelu.

IRL fraktsioon algatas esmaspäeval otsuse eelnõu, millega tehtaks valitsusele ettepanek töötada 2016. aasta 1. jaanuariks välja ja rakendada elatismaksete garanteerimise süsteem, mis tagaks lapsele määratud elatismaksete õigeaegse laekumise.

2011. aasta rahvaloenduse andmetel oli Eestis alla 18-aastaste lastega leibkondadest üksikvanemaleibkondi 24 protsenti. Üksinda last kasvatavaks vanemaks on peamiselt naised. Lastega üksikvanemaleibkondadest on üksikemasid 92 protsenti ja üksikisasasid 8 protsenti.

“Elatisraha määramiseks on üksinda last kasvataval vanemal võimalik pöörduda kohtusse, kuid kohtutee võib kujuneda pikaks ning elatisraha määramisel ei pruugi alati olla tagatud elatisraha reaalne saamine. Elatisrahakättesaamine on jäetud last kasvatava vanema õlule, mis paneb tema leibkonnas kasvava lapse veelgi keerulisemasse olukorda. Vanemal on võimalus loovutada nõue kohtutäiturile, kuid praktikas ei ole ka läbi selle tagatud elatisraha reaalne maksmine,” ütles Tsahkna.

Üksikvanema leibkondadest elas 2012 aastal suhtelises vaesuses 41 protsenti ja absoluutses vaesuses koguni 23 protsenti.

Esmaspäevase seisuga on kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja veebilehel avaldatud elatise võlgnike nimekirjas 643 võlgnikku. Sellesse nimekirja kantakse võlgnikud juhul, kui elatise nõue on olnud täitemenetluses sissenõutav üle 60 päeva ning sissenõudja annab avaldamiseks nõusoleku. Nimekirjas olevate inimeste arv on aasta-aastalt kasvanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments