Jaanus Karilaid: Kõik kohtualused vajavad õiglast kohtlemist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Harju maakohus leidis täna, et riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmete Priit Toobali ja Lauri Laasi süü eraviisilisele jälitustegevusele ning sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ja Toobali puhul veel ka dokumendi võltsimises ning erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises on tõendatud. Keskerakonna mõistis kohus süüdi juriidlise isikuna, Ivor Onksion jäi aga süüdi eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises.

„Mina lähtun sellest, et nad [Toobal ja Laasi] on süü omaks võtnud, oma eksimust tunnistanud ja vabandust palunud,“ ütles Keskerakonna juhatuse liige, Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid. „Nad on aru saanud, et on eksinud, seega olen nõus nende hinnanguga, et kohtu määratud karistus on liialt karm.“

Karilaid ütles, et temagi mõisab hukka võõraste kirjade lugemise. „Aga minu jaoks on oluline kohtualuste õiglane kohtlemine. Kui Autorollo kohtuluoos [keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse ja tema abikaasa Rain Rosimannuse vastu esitati detsembris 2012 Harju maakohtule ligi 500 000 euro suurune hagi, sest neid süüdistati Autorollo üle tegeliku kontrolli omamises ja firma varast tühjaks kantimises – toim] süüdi ei mõistetud, siis ei tohiks seda ka antud kohtuloos teha,“ lausus Karilaid.

„Pooldan nolltolerantsi, kuid kõiki tuleks kohelda võrdselt,“ ütles Jaanus Karilaid ja lisas, et poliitilist kohtumõistmist ei tohiks olla.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles täna sotsiaalmeedia vahendusel, et eraviisilise jälitustegevusega seonduvalt kohtus süüdi mõistetud keskerakondlased Priit Toobal ja Lauri Laasi ei ole süüdi.

“Ka mina arvasin, et Lauri Laasi ja Priit Toobal mõistetakse täna õigeks. Läks aga kahjuks teisiti. Tean, et nad ei ole süüdi ja õige on jätkata kohtuvaidlust järgmises astmes. See on loomulik valik, kui ei pea kohtuotsust õigeks,” ütles Savisaar.

Kohus mõistis Ivor Onksionile rahalise karistuse summas 640 eurot, Lauri Laasile üheksakuulise tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga ning Priit Toobalile liitkaristusena aastase tingimise vangistuse kolmeaastase katseajaga. Keskerakonda karistas kohus 10 000-eurose sunnirahaga, millele lisanduvad menetluskulud.

Lauri Laasi ja Priit Toobal kinnitavad, et nad ei plaani riigikogu liikme kohalt tagasi astuda. Nad ei pea seda sammu vajalikuks kolmel põhjusel: “Esiteks, me ei tunne endal süüd ega pole seadust rikkunud; teiseks, süüdimõistev otsus pole jõustunud, selle otsuse saab teha ainult Riigikohus; kolmandaks, seda kas me sobime parlamenti või mitte, ütlevad 1. märtsil meie valijad.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Keskerakondlaste nuhkimisskandaali asub vaagima ringkonnakohus | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Kohtuotsust pidasid ebaõiglaselt karmiks nii Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kui ka erakonna juhatuse liige Jaanus Karilaid. […]

ummamuudu
9 aastat tagasi

õpetaja, õpetaja kas sellepärast võib karistada kui ma pole midagi teinud?

Jaanus on õiglane. Need, kes midagi korda pole saatnud, peavad saama avaliku hukkamõistu osaliseks, aga need, kes on midagi korda saatnud peavad saama õigeksmõistetud kuna Jaanus lähtub sellest, et nad [Toobal ja Laasi] on süü omaks võtnud, oma eksimust tunnistanud ja vabandust palunud.

Jaanusele
9 aastat tagasi

tee endale selgeks, mis asi on nulltolerants. Küsi Savikalt või Kesknädalast järele.

Ei mäleta
9 aastat tagasi

Millal nad süü omaks võtsid, eksimust tunnistasid ja vabandasid?
Artikli viimane lause ütleb ju väga konkreetselt: “Esiteks, me ei tunne endal süüd ega pole seadust rikkunud…
Ja kohtus kinnitasid mõlemad viimases sõnas, et pole midagi kuritegelikku korda saatnud ja leidsid, et kohus peaks nad õigeks mõistma.
Aga miks ajakirjalik ei küsinud, et kuidas õigustab Toobal dokumentide võltsimist?
Või kuidas kommenteerib Karilaid erakondade rahastamise järelevalve komisjoni liikmena seda, et süüdi mõisteti ka Keskerakond erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises.
Ma ei saa hästi aru, miks Karilaid võib jalutada suval hetkel Lääne Elu uksest sisse ja avaldada mis pähe tuleb.

Mikk
9 aastat tagasi

Moistan Karilaidu sest kui ta teisiti arvaks saaks Laasilt ähvarduskirja ja visataks erakonnast päevapealt välja. Muidugi voib alati ka vaikida.