Uudisteagentuur: Läänemaa juurtega Sofi Oksanen võib olla Nobeli preemia üllataja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

glasSeuramardilaatHelsingis948-viKaks aastat tagasi kingiti Tuglase seltsi mardilaadal Helsingis Sofi Oksanenile tema juursevärviga sovivat värvi Haapsalu sall. Foto: Urmas Lauri

Uudisteagentuuri AP arvates võib Eesti päritolu Soome kirjanik Sofi Oksanen olla Nobeli auhinnatseremoonial üks üllatajaid. Tseremoonia leiab aset järgmine nädal, vahendas Delfi.

Uudisteagentuur AP kirjutab, et Nobeli kirjandusauhinna potentsiaalsed võitjad võib jagada kolme kategooriasse: potentsiaalsed üllatajad, tunnustatud kirjanikud ning kihlveokontorite lemmikud. Oksaneni peab väljaanne kuuluvaks esimesse, ehk võimalike üllatajate gruppi.

"Ma usun, et ta on sellise kaliibriga autor, kes võiks saada Nobeli kirjanduspreemia," ütles Rootsi ajalehe Dagens Nyheter kriitik Maria Schottenius YLE-le antud intervjuus. Schottenius lisas, et ta on "peaaegu kindel", et Oksanen selle preemia varem või hiljem ka saab.

Nobeli kirjandusauhind on Nobeli auhind, mida antakse välja silmapaistvate saavutuste eest kirjanduses.

Sofi Oksanen

  • Sofi Oksanen (sünninimi Sofi-Elina Oksanen; sündinud 7. jaanuaril 1977 Jyväskyläs) on ema poolt eesti päritolu soome kirjanik. Tema Eesti vanavanemad elasid Martna vallas Suure-Lähtrus.
  • Romaani "Puhdistus" ("Puhastus") eest sai ta 2008. aastal Finlandia kirjandusauhinna, 2009. aastal Runebergi kirjandusauhinna ning 2010. aastal Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinna.
  • 2013. aastal pälvis ta kogu senise loomingu eest Rootsi Akadeemia Põhjamaade kirjandusauhinna.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Nobeli kirjanduspreemia pälvis Patrick Modiano | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] tagasi teatas uudisteagentuur AP, et Eesti päritolu Soome kirjanik Sofi Oksanen võib olla Nobeli auhinnatseremoonial üks […]