Tehnilise järelevalve amet: Kütteseadmena kasutatavaid katlaid tuleb regulaarselt hooldada

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Katlaid tuleb kontrollida ja hooldada enne igat kütteperioodi, et ära hoida võimalikke avariisid ning vältida kõrgeid küttekulusid. Hoolduse õigeaegne tegemata jätmine, katla vale seadistamine ning valesti valitud kütus võivad põhjustada seadme efektiivsuse langemise või selle kasutusea lühenemise. Hooldamata katla kasutamine võib kergemal juhul kaasa tuua rahalise kulutuse remonttöödele, halvimal juhul aga lõppeda tulekahjuga, teatas tehnilise järelevalve amet.

Katla paigaldamisel ning hooldamisel tuleb alati järgida kasutusjuhendit ning selles välja toodud hoolduse tegemise sagedust. Väikekatelde ning küttesüsteemide hooldustöid võib küll teha ise, kuid kasutusohutuse tagamiseks on soovitav aeg-ajalt lasta spetsialistil seade üle kontrollida ning vajadusel hooldus teostada.

Korstna ning lõõride hooldustöid võib teha ainult vastavat kutset omav spetsialist, andmed spetsialistide kohta on kättesaadavad kutseregistrist.

Enam kui 15-aasta vanustele gaasiseadmetele tuleb tellida pädeva ettevõtte poolt tehniline kontroll iga 4 aasta tagant.

Kohustuslikule tehnilisele kontrollile ja registreerimisele kuuluvad auru-, kuumavee- ja vedelikukatlad, millele tuleb teha tehniline kontroll nii enne kasutusele võttu kui ka kasutamise ajal. Eestis on tänase seisuga registreerimisele ja kohustuslikule tehnilisele kontrollile kuuluvaid katlaid 1435, millest kehtiv kasutuskontroll puudub 340 katlal.

Registreerimisele kuuluvad järgmised katlad:

  • Aurukatlad, mille töörõhk on üle 1,0 baari või mille maht on üle 1 m³
  • Kuumaveekatlad, mille töötemperatuur on üle 120 ºC või mille maht on üle 1 m³
  • Vedelikukatlad, mille töötemperatuur jääb üle vedeliku keemistemperatuuri rõhul 1 baar või mille maht on üle 1 m³

Registreerimisele kuuluvate katelde tehnilist kontrolli teostab vastava pädevusega asutus, Eestis omab sellist pädevust ainult Inspecta Estonia OÜ. Väiksemate küttekatelde paigaldamise, remondi ja hooldamise käigus tehtud surveseadmetööd peavad olema samuti teostatud pädeva ettevõtte poolt, kelle kohta leiab andmeid majandustegevuse registrist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments