Pindi Kinnisvara: Turg on ostjate päralt

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

haapsalu korteriomandKinnisvarapakkumiste arv tõuseb kiirelt enamustes Eesti linnades, mis on muutnud varasema müüjatekeskse turu ostjasõbralikuks- järjekorrad on kadunud ja hinnad kaubeldavad.

Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson ütles, et kuni käesoleva aasta alguseni oli turg müüjate huvides kreeni vajunud. Poole aastane seisak, mida võimendas lisaks kohalikele ja rahvusvahelistele negatiivsetele uudistele ka kuum suvi, on teinud oma töö. „Aasta alguses oli Tallinnas pakkumises 3800 korterit, nüüdseks on see arv tõusnud 5900 pakkumisele,“ ütles Simson. „Pakkumise ja nõudluse suhte muutumine on viinud ka ca 10 protsendilise hinnakorrektsioonini alanemise suunas ning nagu näha, siis tehingute arv on taastumas, järelikult on praegune hinnatase jälle ostjatele aktsepteeritav,“ lausus Simson. Tema sõnul on sarnane tendents ka paljudes teistes Eesti linnades.

„Enne vara ostmist soovitame tutvuda piirkonna konkureerivate pakkumistega ning kui neid on palju, alustada hinnaläbirääkimisi, kõige rohkem on kauplemisruumi sõltumata linnast magalarajoonide paneelelamute ja uute kallima segmendi korterite puhul,“ lisas analüütik.

Uusarenduste jääk kasvab

Tänavu aasta alguses oli Tallinnas uusi kortereid pakkumises veidi alla 1900, praeguseks on jääk viiendiku võrra tõusnud ja uusi omanikke ootab juba 2300 uhiuut korterit.

Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson ütles, et igakuiselt Pindi Kinnisvara poolt koostatava eksklusiivse uusarenduste monitooringu kohaselt on kasvanud ka müügis olevate arendusprojektide arv. „Aasta alguses oli Tallinna linnas müügis 94 erineva suurusega renoveeritavat või arendatavat korterelamut või arendusprojekti, nüüdseks on see arv kasvanud 110-le, konkurents tiheneb, ostjaid on viimase poole aasta jooksul vähemaks jäänud ja seeläbi julgeme ennustada, et järgneva poole aasta kuni aasta jooksul uute korterite hinnad ei tõuse kindlasti, pigem on eelkõige kallimatel varadel suund allapoole,“ lisas Simson.

Kõige odavamad korterid on Valgas ja Kohtla-Järvel

Pindi Kinnisvara analüüsi kohaselt on Eesti 17 suuremas linnas kõige odavamad korterid Kohtla-Järvel ja Valgas, kus vastavalt tehtud tehingutele maksab ruutmeeter keskmiselt 103 ja 130 eurot.

„Näiliselt on osad linnad Eestis tugevalt alahinnatud ja ostujõud võrreldes keskmise palgaga enneolematult kõrge, sest 100 euro eest müüdava ruutmeetri kohta ei ehita isegi uuele hoonele vundamenti valmis. Tegelikkus on veidi teistsugune- elanikkond väheneb, paljud elamispinnad jäävad tühjaks, mistõttu konstantsed kommunaalkulud jagunevad vähema arvu inimeste kohta, sotsiaalsed probleemid suurenevad ja turg vaevleb lihtsalt meeletus alanõudluses, mis hinnad alla veab,“ loetles Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

„Nii kurb kui see ka pole, ei ole muutusi paremuse suunas ka näha – riiklikul tasemel puudub lisaks tegevuskava puudumisele isegi visioon, kuidas väiksemate linnade ja alevike elu uute töökohtade ja sisserände suurendamisega aktiivsemaks muuta. Vähesed noored, kes paigale jäävad, teevad seda olude sunnil või armastusest isakodu vastu“, lisas Sooman. „See saab olema kevadiste valimiste üks põhiteemasid,“ leidis ta.

Nimekiri suuremate linnade (maakonnakeskused + Kohtla-Järve ja Narva linn) korterite ruutmeetrihindadest septembris 2014.

  • Kohtla-Järve 103 €/m²
  • Valga 130 €/m²
  • Jõgeva 203 €/m²
  • Paide 244 €/m²
  • Põlva 300 €/m²
  • Jõhvi 304 €/m²
  • Kärdla 334 €/m² (viimase 3 kuu keskmine)
  • Võru 345 €/m²
  • Rapla 416 €/m² (viimase 3 kuu keskmine)
  • Rakvere 481 €/m²
  • Haapsalu 504 €/m²
  • Narva 519 €/m²
  • Viljandi 521 €/m²
  • Kuressaare 580 €/m²
  • Pärnu 819 €/m²
  • Tartu 1190 €/m²
  • Tallinn 1386 €/m²

Indeks miinuses, tehinguaktiivsus hakkab taastuma

Pindi Indeks langes septembris 2,8% võrra, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 1054 eurot. Augustis oli antud suurus korrigeeritud andmetel 1084 €/m².

Kui augustis tehti antud linnades 981 korteriomandi tehingut, siis septembris aktiivsus tõusis 1099 tehingule, mis läheneb tavapärasele sügisesele tehinguaktiivsusele.

Võrdluseks- mullu septembris tehti indeksilinnades 1138 korteriomandi tehingut.

Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses 25 protsendiga. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi Indeks 68,9 protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab ligi 800 000 elaniku eluaset läbi kümne aastase ajaloo.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments