Inara Luigas: Toredaid söögivahetunde, gümnasistid!

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Läinud aasta hilissügisel pidas riigikogu sotsiaaldemokraatide eestvedamisel ööistungeid, mille käigus seisime lastetoetuste tõusu eest. Täna võib öelda, et see võitlus kandis vilja – 2015. aasta alguses tõuseb pere esimese ja teise lapse toetus 45 euroni. Lisaks on sotsiaaldemokraadid kaitsnud aastaid ettepanekut, et põhikooli ja kutsekoolide laste kõrval saaksid tasuta koolilõunat ka gümnaasiumiõpilased, kirjutab riigikoguliige Inara Luigas (pildil).

640px-KE_Inara_LuigasGümnaasiumiaastad on nooruse kaunimaks ajaks. On ka eneseleidmise aeg. Nii poisid kui tüdrukud on välja kasvanud põngerjaseisusest ja hakkavad panema punkti oma lapsepõlvele. Nii ühed kui teised tahavad olla moekad. Pahatihti lastakse teha uus soeng või ostetakse viimase malli mobiil või pusa kõhu arvelt. Soeng paistab välja, tühi kõht välja ei paista. Taolisel eluetapil on kohatu süüdistada noori valedes valikutes. Aga vahel pole taskuraha ei ühe ega teise jaoks. Kõige kurvem ongi siis, kui peres raha napib.

Riigi kohus on siin appi tulla neile, kes on hätta jäänud ja tagada ühtlasi kõigi koolinoorte võrdne kohtlemine. Paraku on meil aastaid kestnud ebaõiglane olukord, kus pärast põhikooli lõppu kutseõppes jätkavad noored on saanud riigi kulul tasuta lõunat aga gümnaasiumis õppivad noored mitte.

Ka see viga saab peagi parandatud.Samal päeval, kui valitsus andis riigikogule üle 2015. aasta riigieelarve, läbis parlamendis esimese lugemise eelnõu, mis kindlustab 1. jaanuarist kõigile gümnaasiumiastmes õppivatele koolinoortele tasuta lõunasöögi

Noor arenev organism vajab sooja toitu. Maitsev ja tervislik koolitoit tagab lastele parema õppevõime ja tervise ning aitab paremini toime tulla stressiga. Nii mõnigi kord võib noorte käitumishäirete ja enesekontrolli kaotamise põhjuseks olla tühi kõht.

Koolilõuna mitte ainult ei täida kõhtu. Tal on esimesest klassist kuni gümnaasiumi lõpuni täita oluline roll ka laste tõekspidamiste kujundamisel.

Söögivahetund on tegelikult üks koolielu oluline osa. Ühiselt koolilõunat süües ja selle tähtsust tunnetades ei kasva noortest lodevus- ega mugavuskodanikke. Kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides leitakse, et koolitoidul on selge seos nii laste tervise, arengu kui õpitulemustega. Ta juhatab lapsed tervisliku toitumise ja õigete harjumuste rajale ja vähendab ülekaalulisust.

Neis koolides, kus osavad koolikokad suudavad praetaldrikutele ahvatlevaid roogasid võluda, on koolitoit ja ka toiduvalmistamine au sees. Nii mõnigi poiss või tüdruk nakatub koolisööklast pisikuga, mis teda ametivalikul mõjutab ja suunab edasi kokaks õppima.

Õigustatud on aga etteheited liiga väikesest toidurahast. Jah, kerkiv tarbijahinnaindeks kõnnib alati kokast sammukese eespool. See aga sunnib juba lähitulevikus koolilõuna rahalise tõusu peale mõtlema. Igal juhul eraldab tuleva aasta riigieelarve koolitoidule täiendavalt kolm miljonit eurot.

Olgu järgmine aasta gümnaasiumiõpilastele edukas! Sisaldagu rõõmus gümnaasiumiaeg lisaks sisukatele tundidele ka toredaid söögivahetunde! Tasuta koolilõuna alates jaanuarist annab selleks alust.

Inara Luigas, riigikogu liige, SDE

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
KodanikN
9 aastat tagasi

Päris paljud lapsed käivad kaubamajas saiakesi ja muud nänni ostmas lõuna aeg.

maalane
9 aastat tagasi

4 lapse ema vaidleb ajakirjaniku väidetega;Täiesti jabur jutt.et gümnaasiumis käivad lapsed on alatasa söömata ja ostavad endale pusasid/mobiile/moekaid soenguid kõhu arvelt.
. Tegu pole hätta jäänutega, vaid kõigi võrdse kohtlemisega-seda riigi poolt vaadatuna. Ja pole vaja valimispropagandat teha – tasuta koolilõuna on ka ilma SDE reklaamita valitsuses kokku lepitud:)

juss
9 aastat tagasi

Tõesti, valimised on tulekul!