Äripäeva rikaste TOP: Esisajas on vaid üks Läänemaa ettevõtja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Rikaste TOP 127Sel aastal võitis Äripäeva rikaste TOPi raudteeärimees Oleg Ossinovski, kelle vara väärtuseks hindab Äripäeva toimetus 286,3 miljonit eurot.

Ossinovski oli edetabeli tipus ka eelmisel aastal, siis hindas toimetus tema vara väärtuseks 297,9 miljonit eurot. Sarnaselt eelmise aastaga on teisel kohal Ukrainas kaubanduskeskusi arendav Hillar Teder ning kolmandal kohal Viru Keemia Grupi suurim omanik Priit Piilmann. Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus on neljandal kohal ning kasiinoärimees Armin Karu viiendal kohal.

Esikümnes olevatest ettevõtjatest seitsme vara väärtus aastaga vähenes. 500 Eesti jõukama ettevõtja vara on sel aastal kokku 10 miljardit eurot. Eelmisel aastal oli 10,1 miljardit eurot.

Läänemaa ettevõtjad

Äripäeva pingereas on Läänemaa ettevõtjaist kõrgeimal, 96. kohal Haapsalu Uksetehase suuromanik Koit Uus, kelle vara suuruseks hinnatakse 25,4 miljonit eurot.

109. kohal on 22,1 miljoniga Haapsalu ettevõtja Arne Veske, kes on maakonnalehe Lääne Elu suurim omanik. Tema tulusaimaks firmaks on Koduliising. Eelmisel aastal võttis Veske üle raskustesse sattunud Arvutikeskuse kaupluse riismed. Ta on teinud ka hulga investeeringuid kinnisvarasse.

Kalapüügiga tegeleva Morobelli suuromanik Raivo Baum on 14,8 miljoni euroha 167.-169. kohal.

Saunjas elav Olari Taal on 11,8 miljoniga 208. kohal. Tema valdusfirma Eggera investeerib võlakirjadesse, aktsiatesse, kinnisvarasse.

Haapsalus, Paides ja Kärdlas merel kasutatavat turvavarustust tootvate firmade omanik Gerhard Eberle on 8,7 miljoniga 304.-307. kohal.

Teehooldusfirma Üle (kellele kuulub ka Lääne Teed) omanike ringi kuuluva Märt Järviku vara suuruseks hinnatakse 8,4 miljonit eurot, millega ta on 316.-322. kohal.

Haapsalust pärit Veiko Tišler on 8,5 miljoniga 310.-315. kohal. Ta müüs 2009. aastal oma osaluse Alexela Terminalis, laenab nüüd raha ja otsib investeerimisvõimalusi. Ta kuulub ka spaahotelli Laine omanikeringi.

Teine spaahoteelli Laine osanik, ehitusfirma Oma Ehitaja asutaja Tiit Kuuli on 8 miljoniga 334.-342. kohal.

Läänemaalt pärit või siit tuule tiibadesse saanud ettevõtjad

Läänemaalt pärit või siin tegutsenud ettevõtjaist on kõrgeimal, 53. kohal kunagine näidiskolhoosi "Sõprus" pearaamatupidaja Ain Hanschmidt.

Ain Hanschmidti vara suuruseks hindab Äripäev 53,9 miljonit eurot. 2012 loovutas Hanschmidt 20 protsenti kahe haldusfirma aktsiatest oma lastele. Selle tehingu tulemusel tõusid ka tema lapsed 2013. aastal Äripäeva rikaste edetabelisse.

Kunagine Ühispanga juht kuulub Tallink Grupi suuromanike hulka. Lisaks on ta Haapsalu mudamaffiaks kutsutud ärigrupi jõukaim liige ehk valdusfirma Haapsalu HMR üks omanikest. Kaasaktsionärid on Toomas Vilosius, Andres Lipstok ja praegune Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Valdusfirma olulisim vara on 72% ettevõttest Heal, millele kuulub Haapsalus asuv Fra Mare Thalasso Spa.

Ain Hanschmidt oli mees, kes tõusis 1992. aastal Läänemaa abimaavanema toolilt kohaliku maapanga etteotsa ning tänu temale sõlmis kümme väikest maapanka ühinemislepingu ja sündis Ühispank. Ühispangast lahkumise eel asus Hanschmidt vormistama oma osalust laevandusfirmas Tallink, mis elas ja arenes just Hanschmidti juhitud Ühispanga laenude toel.

Fordide, Volvode ja kaatrite müüja Viktor Siilats on 34,1 miljoniga 66. kohal. Siilats on ka Haapsalu jahisadama Grand Holm Marina omanik.

Haapsalus koolis käinud Toivo Ninnas seenior on 30. miljoni euro suuruse varaga 76. kohal. Kõrge koha rikaste edetabelis tagab talle osalus Tallink Grupis. Samuti on tal mitu väiksemat äri, näiteks kuulub Ninnasele Pärnus asuv taastusravikeskus Viiking.

Paatsalust pärit Lihula kooli vilistlane Erich Rannu suri mullu aprillis, kuid tema pärijad on 7,9 miljoni euroga pingereas 343.-351. kohal. Erich Rannu oli OÜ Astrodata ja ASi Astro Invest asutaja ning omanik. Rannu lahkus 1944. aasta oktoobris Rootsi ja sealt edasi Kanadasse. 1989 tuli ta Eestisse ja hakkas tegelema ettevõtlusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Samu
9 aastat tagasi

Eesti rikkuselt teine mees ajab äri Ukrainas,ha ha nüüd saan aru miks meie poliitikut laulavad ühte laulu koguaeg.
Muuseas jutt miljonitest EURODEST mitte kroonidest.

tpr
9 aastat tagasi

Tuleb välja et kohalikel oligarhidel on ikka arenemis ruumi veel et kohalikku rahvast paljaks varastada.

Sooda
9 aastat tagasi

Mulle see Sõpruse kolhoosi pearaamatupidaja on elupäevad meeldinud:)

Sukles
9 aastat tagasi

võiks meid valgustada, kuidas Ain Hanschmidt sai ühtäkki HMR suurosanikuks lillegi liigutamata?

Juku
9 aastat tagasi

Hmmm. Kus on siis meie teised linna rikkad? Saareväljad ja muud tegelased?