Šotimaa referendumil saavutasid veenva võidu iseseisvuse vastased

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Scotland 300Kuigi iseseisvumise pooldajate kampaania oli siulmatorkav, jäi referendumil peale lahkulöömise vastaste tahe. Foto: Urmas Lauri 

Šotimaa iseseisvusreferendumil saavutasid veenva võidu iseseisvuse vastased, kui kokku oli loetud kõigi 32 valimisringkonna tulemused, vastustas iseseisvust 55 protsenti hääletanutest eraldumise pooldajate 45 protsendi vastu, teatas reede hommikul Briti rahvusringhääling BBC.

Iseseisvusele ütles "Ei" 2 001 926 inimest ja jaatavalt vastas 1 617 989 inimest.

Šoti referendumi häältelugemiskomisjoni juhi Mary Pitcaithly sõnul ei ole üks valimisringkond tulemusi veel teatavaks teinud, ent "on selge, et enamus on vastanud referendumi küsimusele eitavalt".

Hääletusssedelitel oli küsimus: "Kas Šotimaa peaks olema iseseisev riik?" ja vastusevariandid "jah" või "ei".

Võiduks oli vaja koguda 1 852 828 inimese hääled.

Referendumi osalusprotsent ulatub 80-ni.

Šoti pealinnas Edinburgh's saavutasid iseseisvuse vastased veenva võidu häältega 194 638 eraldumise pooldajate 123 827 vastu.

Šoti suurimas valimisringkonnas Glasgows võitsid iseseisvuse toetajad 194 779 häälega vastaste 169 347 vastu.

Aberdeeni linnas hääletas iseseisvuse vastu 20 000 inimest enam kui eraldumise poolt.

Mitmes valimisringkonnas küündis osalus 90 protsendini.

Valimistulemused näitasid, et paremal järjel asulad ning maapiirkonnad kaldusid iseseisvuse vastu hääletama ning lahkulöömist pooldati rohkem linnades ja Šotimaa vaesemates paikades.

Iseseisvuse pooldajate kampaaniat juhtinud Šoti Rahvuspartei (SNP) juht Alex Salmond tunnistas lüüasaamist.

"Oluline on öelda, et meie referendum oli kokkulepitud ja nõusoleku saanud protsess ning Šotimaa on enamuse tahtel otsustanud praegu mitte saada iseseisvaks riigiks," ütles Salmond Edinburgh's oma toetajatele.

Šoti esimene minister kutsus šotlasi aktsepteerima referendumi tulemusi. "Aktsepteerin rahva otsust ja kutsun Šotimaad järgnema mulle šoti rahva demokraatliku otsuse aktsepteerimisel."

Salmond nimetas referendumit "demokraatliku protsessi triumfiks".

Ühtlasi tuletas ta Suurbritannia kolmele suuremale parteile meelde referendumi eel antud lubadusi Šotimaa võimu suurendamise kohta. "Unionistide erakonnad andsid kampaania lõpuosas lubadusi suurendada Šotimaa võimutäiust. Šotimaa ootab nende lubaduste täitmist kiiremas korras," lausus SNP juht.

Briti konservatiivist peaminister David Cameron kutsus referendumi järel ühtsusele, lisades, et Šotimaa iseseisvuse küsimus on "inimpõlve" pikkuseks perioodiks päevakorrast maas.

"Nüüd on aeg Ühendkuningriigil ühtsust näidata ja edasi liikuda," ütles Cameron Londonis peaministri residentsi ees Downing Streetil peetud kõnes.

Valitsusjuht lubas ühtlasi täita referendumi eel antud lubaduse suurendada Šotimaa otsustusõigust. "Nii nagu šoti rahvas saab oma elukorralduse üle otsustamiseks rohkem võimu, järeldub siit, et Inglismaa, Walesi ja Põhja-Iiri rahval peab olema suurem sõnaõigus oma asjade üle," lausus ta.

Cameron, liberaaldemokraatide juht Nick Clegg ja opositsiooniliste leiboristide esimees Ed Miliband andsid referendumi eel lubaduse suurendada Šotimaa otsustusõigust maksu, kulutuste ja heaolu küsimustes.

Salmondi asetäitja Nicola Sturgeon tunnistas, et referendumi tulemus valmistas talle suure pettumuse. Sturgeoni sõnul demonstreerisid šotlased referendumil "suurt nõudlust muutuste järele".

"Šotimaa on igaveseks muutunud. Tagasipöördumine minevikku ei tule enam kõne alla," lausus ta.

Šotimaa on halduslikult jagatud 32 regiooniks.

Referendumile oli end registreerinud 97 protsenti hääleõiguslikest, kelle seas esmakordselt ka 16- ja 17-aastased.

Inglismaa ja Šotimaa ühendati poliitiliselt 1707. Aastal. Šotimaal on märkimisväärne autonoomia.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mart
9 aastat tagasi

Kas 55-45 on veenev võit?70-30 oleks küll aga 55-45 tähendab ju seda et pooled on rahul pooled mitte.