Algab 12. Matsalu loodusfilmide festival

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10

Kolmapäeval, 17. septembril algab Lihulas 12. Matsalu rahvusvaheline loodusfilmide festival.

Festivalile on üles antud filme 70 maailma riigist. Taas on maailm avardunud – esmakordselt on meil esindatud Afganistani, Gaboni, Namiibia, Ida-Timori ja Süüria filmid.

Võistlusprogrammi on valitud 29 filmi, mis võistlevad kahes kategoorias: A – Loodus ja B – Inimene ja loodus. Filme hindab žürii koosseisus Oliver Goetzl (Saksamaa), režissöör, möödunudaastane võitja, Murat Yilmaz (Türgi), filmifestivali direktor, Priit Vesilind (USA), ajakirjanik ja fotograaf, Helen Arusoo, Alex Lotman, Arvo Vilu.

Festivali avaüritus algab 17. septembril kell 18 Lihula kultuurimaja suures saalis, festivalilinastused aga algavad juba hommikul kell 10 lastele suunatud loodushariduse päeva programmiga. Näitame filmi „Kimalase saladused“. Kimalastest räägib lastele Eesti Maaülikooli professor Marika Mänd. Sama kavaga laste loodushariduspäev on ka neljapäeval, 18. septembril kell 10 Haapsalu kultuurikeskuse suures saalis.

Festivali avaürituse filmiks oleme tänavu valinud Brasiilia filmi „Cerrado udus“. Cerrado on Brasiilia troopiline savann. Film tutvustab vaatajale seda vähetuntud aga ilusat ökosüsteemi. Film on impressionistlik värvi ja valguse tants, loomise müüdi illustratsioon ürgsete elementidega – vee ja tule, välgu ja vihmaga. Samas elavad ka sel maastikul loomad. Originaalmuusika.

Festivali ajal toimub ka ümarlauakeskustelu, millel seekord keskendume kotkastele. Külalisteks on Poola Linnuühingu liikmed, kohal on ka Eesti kotkaklubi.

Festivalifilme saab tänavu vaadata kahes saalis. Lihula kultuurimaja suures saalis linastub võistlusprogramm, kultuurimaja peeglisaalis lisaprogramm. Lihula mõisa ühes saalis seatakse üles nonstopkino anima- ja lühifilmide kavaga.

Võistlusprogrammi filmid tõlgitakse vaatajatele (peatelefonidesse) eesti keelde, ülejäänud filmid linastuvad originaal- või inglise keeles. Lisaks on festivalil, nagu ikka, ka videoraamatukogu, kus soovijad saavad festivalifilme iseseisvalt monitoridelt vaadata.

Osa festivalist kulgeb Haapsalus. Tänavu linastuvad filmid Haapsalu Iloni imedemaa saalis neljapäevast pühapäevani.

Uudiseks on Tallinna kaasamine festivalilinnaks. Tallinna Loomaaia uue keskkonnahariduskeskuse (Ehitajate tee 150) saalis linastuvad festivalifilmid kolmel päeval, 19.-21. septembril. Täpsem info www.tallinnzoo.ee.

Juba traditsiooniliselt on festivalil oma osa ka loodusfotograafial. Üles pannakse 9 loodusfotonäitust.

Laupäeval, 20. septembril on fototöötoad ja muud fotoüritused Lihula mõisas, peaesinejateks Mauri Leivo ja Kimmo Ohtonen.

Lihula mõisa ühes saalis on eksponeeritud ehetenäitus „Sümbioos“, kus kunstnikud Kai Kubja, Kadi Kübarsepp, Merilin Tõnisoja, Ivi Talzi, Viktorija ja Vello Lillemets on vorminud loodusest ammutatud ideed käega katsutavatesse materjalidesse – metalli, savisse, puitu, paberisse.

Koos Lääne Eluga üllitame jälle festivali ajalehe MAFF, mille kaheksal leheküljel tutvustatakse festivali, osavõtjaid ja filme.

Festivali auhinnatseremoonia toimub laupäeva, 20. septembri õhtul kell 18. See annab võimaluse demonstreerida pühapäeval, 21. septembril kõiki auhinnatud filme uuesti.

Info festivali kohta, festivaliürituste ja filmilinastuste kavad festivali kodulehel: www.matsalufilm.ee

PAPAGOIDE PLANEET Rež. Matt Hamilton Austria PAPAGOIDE PLANEET Rež. Matt Hamilton Austria BALTIKUMI LOODUS 2 - METSAD JA RABAD Rež. Christoph Hauschild Saksamaa
BALTIKUMI LOODUS 2 – METSAD JA RABAD Rež. Christoph Hauschild Saksamaa
VEEALUNE DŽUNGEL Rež. Serge Dumont, Frank Nischk, Sarah Zierul, Thomas Weidenbach Saksamaa
VEEALUNE DŽUNGEL Rež. Serge Dumont, Frank Nischk, Sarah Zierul, Thomas Weidenbach Saksamaa
GEPARDI TEE VÕIMULE Rež. Peter Lamberti LAV
GEPARDI TEE VÕIMULE Rež. Peter Lamberti LAV
SUUR KONNAKOTKAS - LIND NAGU EI KEEGI TEINE Rež. Ireneusz Chojnacki Poola
SUUR KONNAKOTKAS – LIND NAGU EI KEEGI TEINE Rež. Ireneusz Chojnacki Pool
 ELEVANDID TOAS Rež. Peter Lamberti LAV
ELEVANDID TOAS Rež. Peter Lamberti LAV
WAWATA TOPU - IDA-TIMORI NÄKINEIUD Rež. David Palazón, Enrique Alonso Ida-Timor
WAWATA TOPU – IDA-TIMORI NÄKINEIUD Rež. David Palazón, Enrique Alonso Ida-Timor
VAIMOLENDID - NJASSA NÄHTAMATU KUNINGRIIK Rež. Keith Begg LAV
VAIMOLENDID – NJASSA NÄHTAMATU KUNINGRIIK Rež. Keith Begg LAV
KIMALASTE SALADUSED Rež. Kurt Mündl Austria
KIMALASTE SALADUSED Rež. Kurt Mündl Austria
 AUSTRAALIA LOODUS 1 - PUNAKÄNGURUDE RIIK Rež. Thoralf Grospitz, Jens Westphalen Saksamaa
AUSTRAALIA LOODUS 1 – PUNAKÄNGURUDE RIIK Rež. Thoralf Grospitz, Jens Westphalen Saksamaa

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Matsalu loodusfilmifestivalile kandideeris üle 400 linateose | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] algaval 12. Matsalu rahvusvahelisel loodusfilmide festivalil Lihulas astub võistlustulle 29 filmi, kokku linastub kolmes saalis sadakond loodusfilmi, […]