Haapsalus avatakse paadipõgenike mälestusmärk

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Paadipõgenikud (2)Paadipõgenike mälestusmärk Haapsalus Rannarootsi muuseumi ees. Foto: Arvo Tarmula

Teise maailmasõja ajal põgenenute meenutamiseks toimuvad Läänemaal ja Tallinnas erinevad mälestusüritused.

Tänavu möödub 70 aastat üle mere Rootsi ja Soome põgenemisest. Selle sündmuse mälestamiseks toimub üle maailma erinevaid üritusi.

18. septembril peab valitsus väljasõiduistungi Põgari palvemajas, kus toimus 70 aastat tagasi Otto Tiefi juhatusel viimane Eesti valitsuse istung enne kodumaalt lahkumist.

20. septembril toimub Haapsalus mälestusüritus meenutamaks 70 aasta eest olude sunnil lahkunuid. Mälestusüritus, kuhu on kõik oodatud, algab kell 12 põgenemisel hukkunute mälestuspalvuse ja põgenemisel hukkunud vaimulike mälestustahvli avamise ja pühitsemisega Haapsalu toomkirikus.

Pärast seda on kõik oodatud Rannarootsi muuseumi juurde, kus kell 13.30 algab pidulik mälestusmärgi avamine. Avamisel kõneleb Riigikogu aseesimees Laine Randjärv, mälestusmärgi õnnistab EELK peapiiskop Andres Põder, osalevad Rootsi suursaadik Anders Ljunggren ja Soome suursaadiku asendaja Heli Kanerva.

Kaitseliit pakub sõdurisuppi, meeleoluks mängib Kaitseliidu Pärnumaa Maleva orkester ja esineb laulustuudio Do-Re-Mi. Lisaks esitleb Toivo Tomingas raamatut "Vormsi veri" ning ilusa ilmaga saab nautida jaalasõitu Tagalahel.

Paadikujuline mälestusmärk on valmistatud maakividest, mis on kohale toodud erinevatelt rannarootslaste elupaigaks olnud aladelt ning kohtadest, kust põgeneti.

“Mälestusmärgi läbi täname meie esivanemaid vastu võtnud Rootsi ja Soome riiki ja inimesi ning jääme alatiseks mäletama neid, kes olid sunnitud jätma oma kodud lahkudes üle mere,” ütles Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm.

21. septembril toimuvad üritused Tallinnas. Kell 12 on mälestusjumalateenistus Rootsi-Mihkli kirikus ning peale seda istutatakse tammepuu nende mälestuseks, kes pidid kodumaalt lahkuma. Kell 14 toimub koosviibimine Eesti okupatsioonide muuseumis.

Vastupanuvõitlemise päeva üritused

22. septembril toimuvad Tallinnas, Kirblas, Põgaris, Ridalas ja Haapsalus vastupanuvõitlemise päeva üritused.

  • 10.30 – Tallinna Metsakalmistu – Otto Tiefi kalmul ja valitsuse liikmete kenotaafi juures.
  • 13.30 – Kirbla – Peaminister Jüri Uluoatsa kalmul ja kirikus.
  • 14.45 – Mälestushetk Põgaris.
  • 15.45 – Palvus Ridala Püha Maarja–Magdaleena kirikus. KL Lääne malev asetab Vabadussõja mälestustahvli juurde lilled.
  • 18.00 Haapsalu Toomkirik – Riigivanemate mälestusjumalateenistus.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments