Elektrilevi uuendab ligi 1,4 miljoni euroga Haapsalu alajaama

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kullamaa alajaamKullamaa alajaam. Foto: Arvo Tarmula

Elektrilevi sõlmis ehitajaga lepingu Haapsalu piirkonnaalajaama uuendamiseks. Uus alajaam maksumusega ligi 1,4 miljonit eurot tagab kindlama elektrivarustuse 6500 majapidamisele võrguettevõtte Imatra Elekter teeninduspiirkonnas Haapsalus ja Läänemaal.

Alajaama uuendamine on vajalik vananenud ja eluea ära elanud alajaama seadmete tõttu, mille tagajärjel kasvas oht ulatuslikeks elektrikatkestusteks. „Piirkonnaalajaama seadmete töökindlus on eriti tähtis sest tegemist on elektrivõrgu olulise sõlmpunktiga,“ selgitas Elektrilevi võrgu üldplaneerija Meelis Kodres. „Üks rike mõjutab halvimal juhul tuhandeid majapidamisi.“

Lihula maantee ja Tamme tänava ristmiku lähistele Haapsalus ehitakse uus kaasaegne alajaamahoone ning asendatakse 1960ndatel kasutusele võetud ja tänaseks amortiseerunud 10- ja 35kV jaotusseade. Samuti uuendatakse alajaama elektrivõrguga ühendavad kaablid ning paigaldatakse keskkonna- ja elektriohutust parandavad seadmed.

Haapsalu piirkonnaalajaama hanke võitis Eltel Networks AS, kes vastavalt lepingule ehitab alajaama valmis järgmise aasta septembriks.

Lisaks Haapsalu alajaamale, mida läbib aastas rohkem kui 55 gigavatt-tundi elektrit, alustas Elektrilevi käesoleval aastal 1,1 miljoni euro eest Läänemaa idapiiril asuva Kullamaa piirkonnaalajaama uuendamist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
~lugija
9 aastat tagasi

Peaasi, et ei juhtuks, nagu Tartus. Pandi uued seadmed ja Tartus algas pimendamisõppused. Uus asi ikka tavaliselt teeb, ms tahab.