Lääne päästekeskuse juht Ivar Kaldasaun: hukkunud metsseast tuleb teatada veterinaar- ja toiduametisse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mõni nädal tagasi võis ühes veebiväljaandes ja ka leheveergudel näha võigast fotot surnud metsseast teada-tuntud suplusrannas. Ilmselt läkitati foto ajakirjandusse mõttega pöörata tähelepanu ranna puhtusel ning heakorrale. Spetsialistidel jäi aga kripeldama küsimus, kas surnud loomast on viimasel ajal palju räägitud sigade aafrika katku valguses teatatud veterinaar- ja toiduametisse? Või äkki on räägitud vähemalt kohaliku omavalitsusega? Asja uurima hakates ilmnes tõsiasi, et foto edastamine ajakirjandusele oligi ainuke info, mis kuhugi liikus või jõudis. Teatavaks sai ka tõsiasi, et loom oli samas kohas olnud juba mitu päeva, kirjutab Lääne päästekeskuse juht Ivar Kaldasaun.

Jah, paanikaks põhjust ju ei ole – sigade Aafrika katk ei ole kuidagi inimestele ohtlik ja hetkel veel seda Eestis tuvastatud ei ole. Samas on haigust leitud mitmest Läti majapidamisest ja ka metssigadelt. Lisaks on katku diagnoositud Leedus, Poolas ja Venemaal. 30. augustil teavitas veterinaar- ja toiduamet, et Eestis ennetusmeetmena kasutusele võetud puhvertsooni on laiendatud. Puhvertsoonist ei tohi elussigu ja metssealiha välja viia mujale Eestisse, ilma vastavaid uuringuid tegemata. Nimetatud tsooni jäävad Valga-, Võru- ja Põlvamaa kõik vallad; Viljandimaal Abja, Halliste, Karksi, Paistu, Kõpu ja Tarvastu vald; Pärnumaal Häädemeeste, Saarde, Paikuse, Surju ning Tahkuranna vald.

Tahame kõigile looduse nautijatele panna südamele, et kuigi Eestis veel sigade Aafrika katku diagnoositud pole, tuleks metsas või rannas liikudes ning hukkunud metsseakorjuse leidmisel sellest koheselt teavitada Veterinaar- ja Toiduametit. Hetkel käsitletakse iga surnud metssea leidu taudiohust tingituna potentsiaalse nakkusallikana.

Teavitamiseks on kaks võimalust – veterinaar- ja toiduameti vihjetelefonil (automaatvastaja) 605 4750, mis võtab kõnesid vastu 24 tundi ööpäevas või siis hädaabinumbril 112. Iga võimalikult kiire tegevus nakkuspuhangu algul annab võimaluse selle kiiremaks lokaliseerimiseks ja leviku edasiseks tõkestamiseks.

Lisaks tuleks järgida lihtsaid veterinaar- ja toiduameti soovitusi, mis aitavad takistada viiruse levikut ning säästavad Eestit majanduslikust kahjust riigi seakasvatusele.

Ära too reisilt kaasa loomseid saadusi. Viiruse levikul kujutavad endast suurt ohtu inimesed, kes külastavad naaberriiki ning toovad sealt kaasa kohalikku kuumtöötlemata sealiha või sealihatooteid. Kui sellise toidu jäägid satuvad loodusesse või seafarmi, tekib otsene oht seakatku viiruse levikuks. Seega ei ole soovitav tuua reisilt kaasa loomseid saadusi, eriti värsket liha ja kõrvalsaadusi. Vältida tuleks teadmata päritolu sealiha ostmist turgudelt piirialadel.

Hoia seafarmidest eemale! Kui oled viibinud riigis, kus sigade Aafrika katku on diagnoositud (meile lähimad riigid on Läti, Leedu, Poola, Venemaa), siis hoia eemale seafarmidest ja loomasööta käitlevatest ettevõtetest, kuna võid olla viiruse edasikandjaks. Kuna Eestile kõige lähimad haigusjuhud avastati Lätis Valka piirkonnas, siis on ennetusmeetmena kehtestatud Valga-, Võru- ja Viljandimaa teatud valdades kitsendused ja nendest piirkondadest ei tohi ilma vastavaid uuringuid tegemata mujale Eestisse elussigu ja metssealiha välja viia.

Surnud või haiged loomad metsas. Leides loodusest surnud metssea ei tohi seda kindlasti puudutada. Igal juhul oleks mõistlik hiljem puhastada oma riided ja jalanõud. Kindlasti teavita surnud või haigusnähtudega metsseast kohalikku veterinaarkeskust (Läänemaal 472 4791 ) või helista vihjetelefonil 605 4750. Infot võib edastada ka hädaabinumbrile 112.

Täpsemat lisainfot ning nõuandeid leiab veebilehelt www.seakatk.ee.

Ivar Kaldasaun
Lääne-Eesti regionaalse kriisikomisjoni nimel

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments