Pindi Kinnisvara: Kaubaks lähevad odavad korterid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu korterite hinnadPraeguses turu vaikelu staadiumis tehakse tehinguid eelkõige oma segmendi odavamas hinnaklassis olevate korteritega, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson ütles, et Tallinnas vara müügiga ei ole probleeme, kui see vara on teiste omasuguste seas veidi odavamas kategoorias. „Kui korterist on veidi kehvem vaade või planeering, ent sellevõrra on ka hind madalam, siis müük käib lihtsamalt. Uute korterite turg on aktiivne kuni 1800 €/m² maksvate pindade puhul, kallim vara lihtsalt seisab,“ sõnas ta.

Simson lisas, et tarbijate käitumine muutub alati turu madalseisu ajal odavtoodete keskseks.

Tallinnas pakkumiste arv kasvab kiirelt

Tallinna pakkumises olevate korterite arv kasvab jätkuvalt kiires tempos, mis on heaks uudiseks ostjatele- suurem valik hoiab hindu paigal või alandab neid veidi ja ka valik on märksa suurem.

Kui aasta alguses oli Tallinnas 4000 korteripakkumist, siis praeguseks on see tõusnud juba 5800-le, samas tehingute arv on langenud.

„Veel talvel oli turul alapakkumine, mis andiski võimaluse hindadel kiirelt tõusta, nüüdseks on see läbi,“ ütles Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson.

Pakkumiste arvu kasvu põhjuseks pidas analüütik tehingute arvu vähenemist ja hinnatõusust tingitud nn kasumivõtuaega, kuna paljud masuperioodil ostetud varad tagasi turule paisatakse. Pidevalt kasvab ka nende müüjate hulk, kes on laenulõksust vabanenud ja soovivad soetada perele suuremat elamispinda.

Väikelinnades kiratsemine jätkub

Enamustes väikelinnades ei ole kinnisvaraturul olulisi arenguid aastate jooksul muutunud. Pindi Kinnisvara toob välja statistika, millised on keskmised korteriomandite ruutmeetrihinnad erinevates maakonnakeskustest väikelinnades, kui palju seal augustis tehiguid tehti ning milline oli hinnamuutus eelmise kuuga. Arvestusest on välja Eesti 5 suuremat linna.

  • Rakvere, 495 €/m², 16 tehingut, langus -14,9%
  • Viljandi, 518 €/m², 25 tehingut, langus -7,5%
  • Paide, 233 €/m², 11 tehingut, hinnamuutus 0%
  • Valga, 103 €/m², 7 tehingut, langus -1%
  • Võru, 279 €/m², 12 tehingut, langus -13,3%
  • Kuressaare, 621 €/m², 7 tehingut, langus -4,8%
  • Haapsalu, 507 €/m², 16 tehingut, tõus +28,4%
  • Jõhvi, 223 €/m², 17 tehingut, langus -22,6%
  • Jõgeva, 137 €/m², 13 tehingut, tõus 9,4%
  • Põlva, 292 €/m², 6 tehingut, langus 29%
  • Kärdlas ja Raplas tehti augustis alla 5 tehingu, mistõttu ei ole statistika kättesaadav.

Tehingute arv jätkuvalt languses

Pindi Indeks tõusis augustis 2,5% võrra, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 1080 eurot. Juulis oli antud suurus korrigeeritud andmetel 1054 €/m².

Kui juulis tehti antud linnades 1086 korteriomandi tehingut, siis augustis aktiivsus jälle langed, jäädes pidama 944 tehingule.

Võrdluseks- mullu augustis tehti indeksilinnades 1130 korteriomandi tehingut.

Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses 23 protsendiga. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi Indeks 73 protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab ligi 800 000 elaniku eluaset läbi kümne aastase ajaloo.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments