Kuusakoski kutsub Läänemaa õpilasi muinastulede öö järel küünlaümbriseid koguma

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Muinastuli Kiidevas aastal 2011. Arvo Tarmula

Kiideva muinastuli Foto: Arvo Tarmula

Muinastuli. Foto: Arvo Tarmula.

Seoses sügisel algava alumiiniumist küünlaümbriste kogumisaktsiooniga “Küünlaümbriste jaht” kutsub taaskasutusettevõte Kuusakoski 1.-6. klassi õpilasi muinastulede ööl tühjaks põlenud teeküünlaümbriseid korjama. 

Kuusakoski AS brändijuhi Mari-Liis Kallismaa sõnul põletatakse varasemate aastate kogemuse põhjal muinastulede ööl palju küünlaid ja
tõrvikuid, mis ei lagune looduses või prügimäel mitte kunagi. “Taaskasutus on ainus viis muinastulede ööl tühjaks põlenud küünlaümbristega keskkonnasõbralikult ümber käia. Tublidele noortele on see aga hea võimalus end sügisel toimuvaks "jahiks" ette valmistada: randadesse jäetud küünlaümbrised kokku koguda ning kampaania lõpus koos ülejäänud ümbristega meieni toimetada,” ütles Kallismaa.

Eelmisel aastal esmakordselt Eestis toimunud Kuusakoski “Küünlaümbriste jahi” aktsiooni käigus kogusid 3699 õpilast üle terve Eesti kokku 766 255 põlenud alumiiniumist teeküünlaümbrist kogukaaluga rohkem kui 1 tonn. “Kuna kampaania osutus laste seas väga populaarseks ja kokkukogutud ümbriste arv oli niivõrd märkimisväärne, otsustasime ka tänavu jahiga jätkata. Kampaania algab ametlikult küll novembris, ent kogumist võib alustada juba täna,” lisas Kallismaa.

Muinastulede öö eestvedaja Mairold Vaiki sõnul unustatakse tihtipeale muinastulede öö algne looduslähedasus ning ta kutsub kõiki osalejaid ürituse ajal keskkonnasõbralikult käituma. “Igaüks saab omalt poolt kaasa aidata sellega, et ei jäta küünlakesti vedelema, kasutab lõkkematerjaliks vaid puitu, väldib taevalaternate, õhupallide või ilutulestiku kasutust ega jäta loodusesse sinna mittekuuluvat rämpsu,” ütles Vaik.

“Eelmisel aastal lennutati taevasse massiliselt taevalaternaid, mis on kahtlemata väga ilus vaatepilt, kuid reostab keskkonda: pärast põlemist
langevad laterna sees olevad traadipusad kas merre, randa või metsa ning jäävad sinna vedelema,” lisas Vaik.

Selleaastase muinastulede öö temaatika on pühendatud Soome lahe aastale 2014, mille eesmärk on anda hoogu juurde Soome lahe keskkonnaseisundi edasisele parandamisele. Selle nimel süüdatakse 30. augustil Läänemere kallastel lõkked, et suurendada mereäärsete rahvaste ühtsustunnet ja meenutada, et meri ja loodus vajavad hoidmist.

Küünlakesti võib enim leida avalike lõkkeürituste toimumiskohtadest 31. augustil, muinastulede ööle järgneval hommikul.

Muinastulede öö avalikke lõkkeplatside asukohti Lääne maakonnas saab näha muinastulede öö kodulehel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments