Kolledži populaarseim on tervisejuhi eriala

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Triin Laasi 025Triin Laasi. Foto: Urmas Lauri

Tänavu võeti Tallinna ülikooli Haapsalu kolledžis õppureid neljale erialale – tervisejuhi, liiklusohutuse, käsitöötehnoloogiate ja disaini ning rakendusinformaatika erialale –, millest populaarseim on tervisejuhi eriala.

Kõrgkooli astumise internetikeskkonna Sais andmeil kandideeris tsükliõppena õpetatavale tervisejuhi erialale 61 inimest, kellest lävendi ületas 40 ning vastu võeti 20 paremat. Õppima tulekust loobunud ei ole keegi.

Kolledži direktori Triin Laasi sõnul on eriala populaarsuse taga, et õppekava on läbi teinud uuenduskuuri ja spetsialiseerunud toitumisnõustamisele, mida sai Eestis varem õppida vaid täienduskursustel. Eesti kõrgkoolidest on toitumisnõustamist võimalik õppida vaid Haapsalus.

Laasi sõnul annab varasema õppekavaga võrreldes suurem spetsialiseerumine inimesele tööturul rohkem praktilisi oskusi. Eriala lõpetanu saab taotleda toitumisnõustaja kutset ja tegelda ise toitumisnõustamisega, olla mõnes spordiklubis tööl või anda lasteasutustes toitlustusnõu.

„Turg on Eestis avatud – see oli sõnum, mis kõnetas,” ütles Laasi.

Laasi sõnul asub seda eriala õppima inimesi eri valdkondadest. Neist mitmel on juba varem kõrgharidus.

Mullu oli populaarseim eriala liiklusohutus; tänavu jäi see populaarsuselt tervisejuhi erialale veidi alla. Liiklusohutuse 20 kohale kandideeris 51 inimest, kellest 35 ületas lävendi.

Liiklusohutuse eriala populaarsuse tagab samuti see, et Haapsalu kolledž on Eestis ainus seda õpetav kõrgkool. Laasi sõnul asub lähim samalaadset kõrgharidust andev kõrgkool Norras.

„Turg on paljuski meie käes,” ütles Laasi ja lisas, et ka seda eriala tulevad õppima eri taustaga inimesed. Nende seas on autokoolide õpetajaid, omavalitsuste liikluskorraldajaid, maanteeameti töötajaid ja teisi, kelle töö puutub kokku liiklusega.

Kõik soovijad said sisse käsitöötehnoloogiate ja disaini erialale, mille 15 kohale kandideeris 28 õppurit. 20 ületas lävendi, kuid viis neist loobus.

„See on väga spetsiifiline eriala, kus ootame sisseastujalt portfooliot senise loomingulise tegevuse kohta,” ütles Laasi. Tema sõnul peab sisseastujal olema peale huvi ka varasem kokkupuude erialaga.

„Kõik, kes tulevad, on väga head kandidaadid,” ütles Laasi.

Kõik soovijad said ka õppima ainsat statsionaarselt õpetatavat eriala rakendusinformaatikat. Selle eriala 20 kohale kandideeris 45 sisseastujat, kellest 27 ületas lävendi ning üheksa loobus. Seega asub õppima 18 õppurit.

„See on klassikalisele noorele mõeldud eriala. Haapsalu ei suuda aga konkureerida suuremate linnade koolieluväliste võimalustega, mis noorele inimesele huvi pakuvad,” ütles Laasi. Seetõttu kaalub kolledž sel õppeaastal võimalust lisada ka tsükliõpe, mis sobib enam täiskasvanud õppijale.

„Ei ole mõtet konkureerida seal, kus konkurents on tihe,” ütles Laasi.

Laasi sõnul oli tänavu kolledžis üle aastate hea vastuvõtt, sest kool on leidnud oma niši täiskasvanute seas, kes õpivad töö ja pereelu kõrvalt.

„Kolme viimase aasta tendents on, et õppima tulijat huvitab eelkõige eriala ja õppevorm, kooli asukoht pole oluline,” ütles Laasi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kaljo
9 aastat tagasi

Mõtlen, et kui PKC – s oleks ikka 50 terviseeriala ja 50 liikluseriala lõpetajat tööl olnud, ei pandaks teda kinni. Lihtsalt liiklueriala lõpetanuid ei suudeta kiirest liikumisest töökohtade vahel kinni püüda ja tervishoiu lõpetanud panevad mürki rottidele (leedukatele), et need kiiremini kaoksid. ikkagi vajalikud erialad Haapsalus, millega mitte midagi tyeha ei ole, peale ametniku tsurade, kes ei viitsi oma pead vaevata t5egelikuks õppimiseks ja tööks.
Riigi poolt mahavisatud raha!

Madis
9 aastat tagasi

Ehe näide sellest, kuidas riigi ja euroliidu raha iseenda heaolu huvides lihtsalt tuulde lastakse. Õpetatakse mingit suvalist jampsi, mida kellelegi vaja pole.

ohjah
9 aastat tagasi

Populaarsem mitte millegi seas,mul oleks häbi sellisel ametikohal õppida põhjusel,et lihtsalt midagi õppida aga mille haridusega ei ole midagi teha.

Jüri Tischler
9 aastat tagasi
Reply to  ohjah

Lisa erialale,kuidas 200 se pensioniga seda tervist säilitada