0

Vormsi põllumehed võivad pääseda ökoalade määramise nõudest

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Viljapõllud 047Roheline. Foto: Urmas Lauri

Vormsi põllumehed võivad pääseda põllumajanduse rohestamise raames käivituvast ökoalade määramise nõudest, kui Euroopa Komisjon rahuldab Eesti vastavasisulise taotluse, kirjutas Ain Lember Saarte Hääles.

Praeguste tingimuste kohaselt pääseksid EL-i ühise põllumajanduspoliitika uuendusega kaasnevast ökoalade määramise kohustusest 60–70 vallas tegutsevad põllumehed. Samas on Eesti esitanud taotluse ja taotleb ökoalade määramisest vabastatud territooriumi suurendamist.

Põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Karin Volmer ütles, et esmalt peab Euroopa Komisjon kooskõlastama maaelu arengukavas 2014–2020 sisalduva ebasoodsate piirkondade nimekirja ning seejärel, kui Eesti taotlus homogeensete piirkondade loomise kohta on üle vaadatud, saab ökoalade määramise kohustusest vabastuse veel mitukümmend omavalitsust. Seda vaatamata asjaolule, et eraldivõetult paljud neist omavalitsustest ökoalade määramisest vabastust ei saaks.

Eesti taotleb vabastust neljale suuremale piirkonnale ja kolmele eraldi vallale (Viimsi, Laeva, Kõlleste). Põllumajandusministeeriumi analüüsi järgi võiksid ökoalade määratlemisest olla järgmisel kolmel aastal vabastatud nt kogu Saaremaa, Hiiumaa, Muhu ja Vormsi. Ühtekokku oleks Loode- ja Lääne-Eesti rannikualadel ning Lääne-Eesti saartel ökoalade määramisest vabastatud 36 valda, Eestis tervikuna aga pisut üle 100 valla ja rohkem kui pool riigi maismaaterritooriumist.

Põllumajandusministeeriumi toimetatud Maablogi kirjutab, et uus ja kuum sõna põllumajanduses on “rohestamine” – Euroopa roheliste liikumise algatus, mis tulevast aastast tähendab põllumeestele otsetoetuste saamisel uusi nõudeid.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz