Lihulas mälestati Aleksander Kreeki väärika kuulitõukevõistlusega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Aleksander Kreegi Mälestusvõistluste kolm paremat Vallo Mulk, Fred Vali ja Karl Koha. Foto: Enn KergeAleksander Kreegi mälestusvõistluste kolm paremat Vallo Mulk, Fred Vali ja Karl Koha. Foto: Enn Kerge

Lihula Kultuuri ja Spordipäevade raames toimusid Lihula Gümnaasiumi staadionil I Aleksander Kreeki mälestusvõistlused meeste kuulitõukes.

Lihulast pärit kuulitõukesangar võitis 1938. aastal Pariisis Euroopa meistrivõistlustel tulemusega 16.38 ja kuna tänavu suvel möödus meie oma sangari sünnist 100 aastat, oli Lihula spordiinimestel kohustus viia läbi väärikas spordivõistlus.

Lõuna-Läänemaa Jalgpalliklubi koos paljude heade abilistega korraldasid väärika ja kõrgetasemelise kuulitõukevõistluse! Spetsiaalselt oli Pärnust kohale toodud nõuetele vastav kuuliring, ning võistlejatele ja ka pealtvaatajatele mugavad võistlustingimused loodud.

Peale Lihula Vallavolikogu esimehe Jaak Kastepõllu võistluste avamist alustasid väga rohkearvulise publiku kaasaelamisel võistlust kaheksa kuulitõukajat.

Kui võistlejate hulgas on sellised nimed nagu Karl Koha ja Fred Vali, siis kaunistab see igat selle ala spordivõistlust. See, mis võistluste lõpuks sündis pani muidugi staadioni kisast rõkkama.

Publik oli fantastiline, väga sporditeadlik, publiku hulgas istusid paljud spordiveteranid ja spordisõbrad.

Paavo Veermäe ladusal kommenteerimisel, kohtunike Enn Kerge ja Väino Munskindi tegutsemisel ja peakohtunik Rein Aule selgel tulemuste teatamisel oli tunne, nagu viibiks suurel tiitlivõistlusel.

Ja kuulimehed ei jäänud võlgu. karl Koha põrutas kolmandal katsel 16.03, siis palus Fred Vali rahvast appi-nati jäi puudu 15.80. Vahepeal oli Hanila valla mees Vallo Mulk lennutanud 12.73.

Veel suutis Karl Koha tõugata 16.09. Siis aga taas rahva toel Fred Vali 16.55!!-Isiklik rekord ja parem Aleksander Kreeki 16.40-st, mis ka sildiga maha oli märgitud.

Tublid kohalikud spordimehed meilt ja mujalt ei lasknud samuti latti alla, parandades oma tulemusi. Kuid viimane sõna jäi taas Fred Valile. Viimases tõukevoorus käis läbi õhu metsik karjatus- Rahvas on püsti, Rein Aule kuulutab – 16.95! Kõva isiklik rekord ja Eesti kõigi aegade 43 tulemus!

Edasi on ainult ovatsioonid ja aplaus ja mitte ainult võitjale. Lihula spordipublik oskab tänade spordimehi. Autasustamisel on kõik kuulikangelased üksteise kõrval, kui kaheksa vaprat venda. Ilmselt nautis seda ilusat võistlust pilvepiirilt Aleksander Kreek ise – miks muidu olid sportlastel väga ilus ilm, korralikud tingimused ja soe publik.

Võitja Fred Vali: "Eestis ei ole palju sellisel tasemel kuulitõukevõistlusi korraldatud. Olen vaimustuses publikust, aitäh, korraldus oli ladus ja ring väga super. Aitäh!"

Karl Koha: "Hea võistlus, Ausalt. Hea atmosfäär, tehke tuleval aastal jälle."

Kindlasti teeme, sest võistlus läks igati korda.

Ilusa ürituse eest tänas ka kohalviivijaid Aleksander Kreeki publiku hulgas viibinud õetütar Helgi Jürgens.

Tulemused: I Fred Vali 16.95, II Karl Koha16.09, III Vallo Mulk 12.73, IV Janek Lehtpuu 12.18, V Andres Kasela 11.38, VI Reimo Milva 10.92, VII Cardo Jurs 10.91, VIII Janar Sõber 10.41

Jaanus Getreu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments