Lauri Luik: Tuleb tegutseda, ja kiiresti!

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ettevõtte PKC Eesti Haapsalu tehase sulgemine ja sellega kaasnev massiline koondamine on valus löök sadadele inimestele nii Haapsalust kui kogu Läänemaalt. Poliitikutel ei ole küll kohane mõista hukka eraettevõtte majanduslikke otsuseid, veel vähem kedagi süüdistada, kuid siiski ei tohi kohalikud omavalitsused ega riik sellises küsimuses pelgalt pealtvaatajaks jääda. Tuleb tegutseda, ja kiiresti, kirjutab riigikoguliige Lauri Luik (pildil).

Lauri LuikSeetõttu on kiiremas korras tarvilik kokku kutsuda Läänemaa ettevõtjad, kohalike omavalitsuste juhid, maavalitsuse ja töötukassa inimesed ning Läänemaa haridusasutuste (eelkõige Haapsalu Kutsehariduskeskuse ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži) juhid, et üheskoos teha kogu maakonda kattev plaan, kuidas sellest keerulisest olukorrast välja tulla.

Läänemaal tegutsevate ettevõtjatega koostöös tuleb välja selgitada, millised on nende vajadused ning võimalused inimeste koolitamiseks ja tööle võtmiseks ning kuidas riik ja kohalikud omavalitsused saaksid sellele täiendavalt kaasa aidata.

Töötukassal on terve rida vastavaid meetmeid, kuidas korraldada inimeste täiendkoolitust ja ümberõpet ning tagada tööta jäänud inimeste võimalikult kiire naasmine tööjõuturule. See info on küll internetist leitav, kuid tekkinud olukorraga kohandamine ning abivajajatele täiendav selgitamine on hädavajalik.

Töötukassa on selle teemaga ka juba aktiivselt tegutsemas. Täiendkoolitust ja ümberõpet puudutavates küsimustes on väga oluline roll nii Haapsalu Kutsehariduskeskusel kui ka Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledžil.

Regionaalpoliitilised meetmed tuleb riigi poolt värske pilguga üle vaadata. Võiks kaaluda mõtet anda kohalikele omavalitsustele õiguse näiteks tulumaksuprotsenti teatud ulatuses ise reguleerida, et tekitada omavalitsuste vahel elutervet konkurentsi jms. Uute ettevõtete Läänemaale meelitamine ja seeläbi täiendavate töökohtade loomine on meie kõigi ühine väljakutse.

Oleme kõigile Läänemaad külastanud ministritele ja riigikogu liikmetele rääkinud Haapsalu raudtee olulisusest meie maakonna arengule. Tänases olukorras on Haapsalu raudtee taastamise olulisus aktuaalsem kui eales varem. Kiire, turvaline ja mugav ühendus Haapsalu ja pealinna vahel aitaks inimestel senisest lihtsamalt käia tööl ka väljaspool Läänemaad ilma, et peaks kodukohast ära kolima. Lisaks elavdaks see turismi, mis on Läänemaa jaoks üks olulisemaid majandusvaldkondi.

Läänemaa ettevõtjate, poliitikute, töötukassa ja haridusasutuste juhtide ühise arutelu võiks näiteks maavalitsuse initsiatiivil kokku kutsuda juba lähinädalatel.

Lauri Luik, riigikogu kultuurikomisjoni esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
HRT
9 aastat tagasi

Kelle taga see raudtee taastamine siis seisab? Kes on viimastel aastatel aina venitanud seda otsust nagu püksikummi!? See puhtalt Riigikogu otsustada ja valitsus fakti ette panna! Kaua võib teha nägu, et hoolitakse oma inimestest kui tegelikult ei saa isegi ühte väikest, aga olulist asja ära tehtud! Milles on siis küsimus, et Reformierakond aru ei saa, hoolimata sellest, et olete pidevalt selgitanud? Arusaamisega probleeme?

ats
9 aastat tagasi

mida sa siin eestis koolitad ringi ja õpetad kui tootvat tööstust sisuliselt ei ole mis tööd inimestele annaks

Enriko
9 aastat tagasi

Mina olen mõelnud, et kui kapitalismis muutub tehnika arenedes tõesti suur osa inimesi ülearuseks, peaks lausa riiklikult võimaldama neil ‘tagasi juurte juurde’ minna. Ja erinevalt hämavaist poliitikuist teen ettepaneku koolitada inimesed endile ise eluaset ja peatoidust tagama, kasutades elementaarseid, veel Eestis saadaolevaid loodusvarasid nagu mets, liiv, savi ja põllumaa. Ise käisin äsja koolitusel, kus õpetati põhimõtteliselt vaid kirve ja laastulõikaja abiga laastukatust ehitama. Hüve – katus pea kohal – ei maksa tegelikult tuhandeid eurosid vaid eeldab pisut metsa (pisut – nende kogustega võrreldes, mida laastavad saamafirmad), naelu, käsitööriistu ja transporti. Põhiosa aga reaalset, loovat tööd (mitte sõnamulinat!) omaenda kodu heaks.… Loe rohkem »

vastus
9 aastat tagasi
Reply to  Enriko

tegelikult on see üks mõistlikumaid mõtteid üldse, mis kogu arutelu juures, kaasa arvatud erinevate poliitikute ümmargune jutt, on välja toodud. Kui inimestele võimaldada eluase näiteks maal, nende lugematute tühjade elupindade juures, mis sisuliselt vabalt saadaval, kui nad saaks kasutada pisut põllumaad, et endale natuke toitu kasvatada, kui tekitada/toetada selliste kogukondade teket maal, siis hakkaks midagi ehk positiivsuse suunas arenema. Igas mõttes. Ja see eeldaks igal juhul riikliku toetusprogrammi alguses. Liiga kaua on riik läbi erinevate toetusskeemide lõviosa Euroopa ja meie endi makse jaganud mingite wannabe projektidele. Mis peale rahade ärakasutamist samatargalt kadunud on. Võiks ometi inimestesse panustada, et inimesed omakorda… Loe rohkem »

kodanik
9 aastat tagasi

Kahjuks on pakutud meetmed mannetud. Mingi ümberõpetamine ja koolitamine ei anna inimestele vajalikku tööd. Peale lugematute koolituskursuste korraldajate. Sellist skeemi on kahjuks varemgi nähtud kus suure lokulöömisega aetakse kuskilt EL rahad välja, jagatakse koolitusprojektide peale laiali, koolitatakse inimesi, koolitajad saavad korralikku raha…ja töövajajaid saadetakse pärast seda ikka samamoodi kodusse. Tööd otsima. Tüüpiline riigijuhtimise näide, ja taas ja taas praktikast kinnitust leidnud, et meie riigijuhid, riigikoguliikmed, hakkavad “suurtel kiirustel ja hulgakaupa” alles siis rääkima, kui midagi juhtub. Ja siis ka enamasti rääkima ainult. Kurb ja lootusetu tunne on tõepoolest, kui me ootame oma riigijuhtidelt ettenägelikkust, asjalikke plaane, hoolimist ja tegutsemist. Aga… Loe rohkem »

natuke+targem
9 aastat tagasi

Kui Virumaal omal ajal kaevandusi suleti leidis riik võimaluse eraldada kriisiabi raha ümberõppeks töötutele. Nüüd võiks sama teha. Töötukassal võtab koolituste organiseerimine pool aastat aega ja teada on ,et midagi muud peale “puhastusteenindajate” ja müüjate – klienditeenindajate nad koolitatud ei saa. Aga tuletan meelde ,et PKC on vähemalt kolmandik töötajaid MEHED!

kodanik
9 aastat tagasi

Täielik tite lalin. See Luik ei ole normaalne inimene. Töötukassa koos kolledziga las korraldab koerajalutamise või ületeeminemise magstriõppe. Võib ka poola keelt õppida näiteks.

virtin
9 aastat tagasi

Lauri kirjutis viis tahtmatult mõtted filmile Mehed ei nuta.
Kiirustage, seltsimehed unetud, kiirustage! Nendel meestel filmis oli Kõige tähtsam leida paat, meil – ehitada raudtee.

Eesti vanasõna ütleb: kiirustama peab ainult kirbu tapmisel.

Aga vahel on isegi see jõuduandev kui keegi sinu peale mõtleb. Eks ta abiks ikka.

J.K.
9 aastat tagasi

Kurb on teada, et inimestel on muresid vastu talve, kuskohast need töökohad paistavad ? Aeg läheneb uueks ja suureks majanduskriisiks, mis meil neist poliitjuttudest ja edulugudest, kui inimestel on nälga terendamas, mõned on peredega seal tööl…millega saaks neid aidata, toidupank jääb ka liiga kõhnaks, millega makstakse arveid või lastele normaalsed tingimused – seda me ju teame, et tuleb selline koondamine , kuid olgu või populisma, siiski on mõni poliitik ka sellest kõnelemas ja ligi pahandati täiesti ära….lohutus seegi, kuigi konkreetselt ei tehta nagunii midagi-uppuja asi on teadagi…

Valter
9 aastat tagasi

Karilaid ja Luik on kaks vaprat, kes alati võidu pildile ronivad.

Joorup
9 aastat tagasi

Luik, tegutse kiiresti ja lenda minema!