2

Juhtkiri: Hoidkem metsa

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Läänemaa metsad on pikalt kestnud kuuma ilma tõttu tuleohtlikud. metsas käies krõbiseb tulehakatisena kuiv sammal talla all, rohi on kollane ja kuivanud kui tunamullune hein, okaspuude okkad tõmbuvad pruuniks. Kõik näeb välja kui lavastuspaik katastroofifilmile metsatuletõrjujate raskest elust. Kohe-kohe tuleb keegi ja poetab hoolimatult koni põõsa alla või lendab metsa all kihutava maastikukulguri summutist säde samblasse, ning ongi tulelõõm, tahmased mehed, kümnete kilomeetrite kaupa lahti keritud voolikuid…

On tõeline õnn, et seni midagi juhtunud pole. Oma osa on selles kindlasti teadlikumaks saanud metsaskäijail ja ehk on ka eelmiste aastate kahjutuled midagi õpetanud. Siiski võib hea õnn otsa saada, ühel hetkel võib sattuda metsa hooletu marjuline või puhkaja, kes silmanähtavaist ohusignaalidest väljagi ei tee, visata tühja klaaspudeli metsa alla, kus see päikese käes läätsena toimides sambla süütab. Ja ongi õnnetus käes.

Seepärast võib mõista neid metsamehi, kes leiavad, et on ülim aeg välja kuulutada metsamineku keeld. Kui pole metsas nii palju inimesi, on ka oht väiksem. Teisest küljest on õigus ka neil metsameestel, kes leiavad, et just rahvarohkus metsades on hoidnud ära suured kahjutuled. Et iga süttimisohtu märkab kohe kellegi silmapaar. Selle loogika põhjal oleks jälle viga metsaminek keelata.

Keeld või mitte, selge on üks: me kõik peame olema topeltvalvsad. Me ei pea mitte ainult enda järele valvama, vaid ka teisi metsasolijaid silmas pidama. Vaatama, et suitsetataks metsast väljas, et kustutamata konisid ei visataks samblasse, et ATV-mehed ei sõidaks mujal kui teedel, ja nii edasi. Ehk peame siis päästva vihmani vastu, ehk jääb katastroofifilmi stsenaarium seekord täitumata.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Parandan
Parandan

Juhtkiri võiks olla “Hoidkem inimest!”

hmm
hmm

Kas “Hoidkem Metsa” loosungi all võiks püstitada ka teema/küsimuse sellest, kui palju viimasel ajal Eesti metsi maha võetakse?

wpDiscuz