Ameerika autode šõu: Kiirendusvõistluse võitja saab 4000 dollarit

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ameerika autod

Mullune autod paraad Haapsalus. Foto: Helen Viispert.

Ameerika autode näitus päädib pühapäeval kiirendusvõistlusega Kiltsi lennuväljal. Auhinnafond on kokku 10 000, millest superfinaali võitja saab 4000 dollarit.

Nädalavahetus tuleb Ameerika autode fännidele magus, sest reede õhtul algab 14. korda vabaõhuüritus American Beauty Car Show.

„Linnuseõue näitusele mahub umbes 100 autot,” ütles festivali korraldusmeeskonna liige Moonika Vahar. Ülejäänud peavad omale koha leidma linnuse ümbruses.

Tänavuse ürituse teeb eriliseks, et lossiplatsil saab näha kõiki seitset Chevrolet Corvette’i generatsiooni. Samuti on võimalik tutvuda kõigi kuue Ford Mustangi põlvkonnaga.

„Eesti Mustangi klubi paneb üles boksi, et tähistada 50 aasta möödumist Mustangi esimesest mudelist ja klubi 10. sünnipäeva,” ütles Vahar.

Vahari sõnul on tänavu oodata ka palju klassikalisi autosid. „Näiteks Üllar Suvemaa tuleb nelja autoga, mis jäävad vahemikku 1927–1932,” lausus Vahar.

Suvemaa 1927. aasta Willys-Knight on tänavuse autosõu kõige vanem masin.

Ühtlasi saab näha mitut võimast kiirendusautot. Nende seast tõstis Vahar esile 3000hobujõulist Dodge Viperit. Samuti osaleb oma Pontiac Trans Amiga kuulus Eesti kiirendaja Lauri Kuriks. Festival lõpebki pühapäeval Kiltsi lennuväljal peetava kiirendusvõistlusega. „Autod võistlevad seal kahes klassis – tänavasõiduautod ja modifitseeritud kiirendusmasinad,” ütles Vahar.

Kiirendusvõistlusele eelneb varasemail aastail suureks publikumagnetiks olnud läbi linna kulgev rongkäik.

American Beauty Car Show’l saab nautida ka muusikat. Reedel mängivad bändid Matchbox ja Arch Enemy, laupäeval Pete Anderson & The Swamp Shakers, Lenna, Uriah Heep, Winny Puhh ja Amaranth.
„Arch Enemy on põnev bänd, mida tasub vaatama tulla neilgi, kes muidu pole raskema muusika austajad, sest on täiesti uskumatu, kuidas üks väike naislaulja suudab nii võimsa häälega laulda,” ütles Vahar.

Vahari sõnul seatakse Winny Puhhi autoteemalise lavasõu tarbeks väikesesse linnusesse üles eraldi lava.

Kohal on arvukalt välismaalastest autoomanikke. Vahari sõnul ootavad korraldajad osavõtjaid nii Soomest, Lätist, Leedust kui ka Rootsist. Möödunud aastal osales autosõul üle tuhande auto, millest umbes sada mahtus linnusehoovi. Külastajaid oli mullu 5000–6000.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments