Haridussilm: mai seisuga on õpetajate keskmine palk 966 eurot

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Aasta esimese viie kuu seisuga oli omavalitsuste raamatupidamisandmetel õpetajate keskmine brutopalk täistööaja arvestuses 966 eurot, mis on 12,5% kõrgem kui mullu samal ajal. Õpetajate miinimumpalk on selle aasta jaanuarist 800 eurot kuus.

Õpetajate töötasu ületas 966 eurot kuus ehk riigi keskmise 56 omavalitsuses ning sealhulgas suuremates linnades – Narvas, Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Tuhat eurot ületas õpetajate keskmine töötasu mai lõpuks 30 omavalitsuses, millest valdav enamus olid vallad. Kõige kõrgem keskmine palk oli Koeru, Sangaste ja Sauga vallas, ulatudes 1150 eurost kuni 1350 euroni. Täielik ülevaade on leitav haridusstatistika leheküljelt HaridusSilm.ee õpetajate palgaanalüüsi alt.

Õpetajate palgatoetus

  • Omavalitsused said sellel aastal õpetajate palgatoetust 166 miljonit eurot, mis on keskmiselt 978 eurot iga õpetaja ametikoha kohta, millele lisandub aasta jooksul riigilt toetuslepingutega eraldatav raha, mis seni õpetaja palgastatistikas täielikult ei kajastunud.
  • Toetuse jaotamisel said tänavu eeliskasvu väiksemad, kodulähedaste põhikoolidega kohalikud omavalitsused.
  • Palgastatistika alus on omavalitsute ja koolide eneste raamatupidamisandmed, kui palju on konkreetses omavalitsuses õpetajatele töötasu välja makstud ning iga kooli poolt Eesti Hariduse Infosüsteemi (EHIS) kantud õpetajate tegelikud töökoormused.
  • Ülevaadet avaldatakse kahekuulise lõtkuga – omavalitsustel on kohustus kanda andmed riigiraamatupidamisse hiljemalt iga järgmise kuu lõpuks.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jaan
9 aastat tagasi

Ei saa mina selgust, kust selline palgasumma?????? Ei ole kolme kuud puhkust kah! Õpetajatena oleme nii-teisiti ülekoormatud, ikkagi. Mõistlik on töötasud ja toetused viia mõistlikule tasemele, et elada mõnusalt. Vast vähendame seal, kõrgemal kooslusel palka, esinduskulu….. kojuigatsustasu, sõidukulu…. jne. Saab riigi reainimese elu õdusamaks ja inimsõbralikumas.

ühele õpilasele
9 aastat tagasi

lapse palk on hea haridus,juhul kui ta õppida viitsib. Mis puudutab tuupimist ja tuupureid,siis suhtu tuupuritesse lugupidamisega,sest mõne aasta pärast võib üks nendest olla sinu tööandja.

to aga
9 aastat tagasi

tee endale selgeks-koolivaheajad on õpilaste jaoks, õpetajad on sellel ajal tööl.

Õpetajatele
9 aastat tagasi

Mina olen laps- Sina valdad ainult oma ainet!
Sina arvad, et Sinu aine on kõige olulisem? Aga kas Sa kallis õps oled ka võimeline mulle selgeks tegema ka muid aineid?
Vot nüüd tahaks teada- palju võib ühele lapsele mõttetust tuupida?
Aga mis on lapse palk?

Aga
9 aastat tagasi

ikka nurisevad, et palk väike. Kolm kuud suvel puhkust, pluss koolivaheajad Ja see on küll ilmaasjata nurin et peab tundideks ette valmistama, kui ikka aine selge siis on loomulik et igal töökohal pead end uuendustega kurssi viima. Ja enamus töötab suurema koormusega ja ei tee ikka 8 tundi päevas tööd nagu tavainimene, kellel tööd on.

ka õpetaja
9 aastat tagasi

Ikkagi on uskumatu, et normkoormusega nii suurt palka saadakse!??

Haapsalu õpetajad
9 aastat tagasi

kas saate keskmise kätte ?