Maavalitsus avastas bussifirmas piletisegaduse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Esimest korda Läänemaal sõitnud suvebuss osutus prognoositust populaarsemaks. Foto: Lääne maavalitsusFoto: Lääne maavalitsus

Lääne maavalitsus leidis järelevalvet tehes, et maakonnaliinide vedaja M.K.Reis-X OÜ ei pea korralikku arvestust kuukaartide üle, samuti puudub kuupiletil turvamärgistus.

Lääne maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Merle Mäesalu sõnul oli suurim probleem selles, et kuukaartide numeratsiooni üle ei peetud arvestust. Bussifirmal ei olnud arvestust, kui palju on kuukaarte bussijuhtide käes või kui palju neid bussifirma kohalikus kontoris leidub. Bussijuhid peavad praegu ise arvestust ja kord kuus annavad raha firmale üle.

Lääne Elu pöördus kommentaari saamiseks ka firma M.K.Reis-X poole, kuid selle kohalik juht Hardo Tamme palus need küsimused suunata M.K.Reis-X vedude korraldajale Hardo Sulgerile. Korduvaist pingutustest hoolimata ei õnnestunud Lääne Elul Sulgerit kätte saada.

Maavalitsusele saadetud vastuses kinnitab M.K.Reis-X, et neil on ülevaade, millised kuupiletid on Rakvere peakontorist Haapsallu saadetud ning mis numbriga piletid on väljastatud bussijuhtidele, kes neid klientidele müüvad.

„See on järelevalve üks tähtsamaid tulemusi, et nad kinnitavad: numeratsioon saab korda,” ütles Mäesalu.
Lääne maavalitsuse soovitusega lisada kuukaartidele võltsimise vältimiseks turvaelemente M.K.Reis-X nõus ei ole. Vastuskirjas toob bussifirma põhjenduseks, et turvaelementide kasutamine suurendaks kuupiletite trükikulusid.
„Kuukaardid on praegu niisugused, kus bussijuht väljastab bussis kuukaardi ja kirjutab sinna peale juulikuu näiteks rohelisega või augusti näiteks punasega. See on kogu turvaelement,” nentis Mäesalu.

Tänavu märtsis avastas Lääne maavalitsus, et paljudes maakonnaliinide bussipeatustes puuduvad sõiduplaanid või on need ebatäpse infoga. Asi on Mäesalu väitel nüüd lahendatud. „Aega läks päris pikalt, kuid nüüd on need olemas,” ütles Mäesalu.

M.K.Reis-X tegi oma vastuses maavalitsusele ka ühe ettepaneku. Bussifirma soovitas seada kuupiletitele sisse tavapiletist soodsam tariif. Mäesalu sõnul ei tule see ettepanek kaalumisele.

„Tegelikult on hoopis tunnetatav surve piletihindade tõstmiseks. Maavalitsus ei ole kindlasti praegu seda meelt, et peaksime hakkama bussipiletite hindu tõstma, aga langetamine tähendaks lisasurvet riigieelarvele,” nentis Mäesalu.

M.K.Reis-X on maakonnaliinidel vedaja 1. juulist 2010 ning täidab seda hanget 31. detsembrini 2017.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments