Näputöö: Kaheksakannast tuleb seitsmevärvipael

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Haapsalus oli sel nädalavahetusel oma kaupa pakkumas Läänemaa käsitööliit. Mäemõisa naiste käsitööd aitas müüa Tiiu Tomingas. Ta oli valmis ka huvilistele kirivöö tegemist õpetama. „Ta on niimoodi, et kui näpu annad, võtab ikka terve käe,“ naeris Tomingas.

Kel kirivöö tegemiseks mahti polnud, sai kiirelt selgeks seitsmevärvinööri punumise.

Punumiseks on vaja imelihtsat abivahendit. Umbes 10 cm diameetriga tugevast materjalist, näiteks plastist ketta keskele tuleb puurida auk, millest mahub läbi seitse lõnga või nööri. Ketas tuleks lõigata korrapäraseks kaheksanurgaks.

Seejärel tuleb kaheksanurga tippudesse teha paarisentimeetrised sisselõiked.

Aja seitse eri värvi nööri august läbi ning seo otsad sõlme. Vastasküljel tuleb seitse nööri järjest piludesse lapata. Üks pilu jääb vabaks.

Ühe käega tuleb punti seotud nööre pinge all hoida ning teisega vastasküljel nööre järjest üle kahe pilu tõsta.

Pildil: lilla nöör pilusse ning lillast vabaks jäänud kohale tõsta kollane ning seejärel roheline. Ikka üle kahe – ning ime küll, pisitasa hakkabki kirev köielaadne nöör moodustuma.

Fotod: Urmas Lauri

  Tiiu Tomingas Seitsmevävinöör Tiiu Tomingas (1) Seitsmevävinöör Tiiu Tomingas (3) Seitsmevävinöör Tiiu Tomingas (2)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments