Hannes Danilov: Läänemaa haigla liitmine on üks osa suuremast plaanist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

lk4_danilov

Haigekassa endine juht Hannes Danilov (pildil) ütles, et Läänemaa haigla liitmine Põhja-Eesti regionaalhaiglaga (PERH) on üks osa suurest plaanist, millega suurhaiglad liidavad endaga väikehaiglad.

"On võetud suund, et kaks suuremat, võib-olla kolm, ka Ida-Tallinna haigla, tekitaksid haiglate võrgustiku. Tartu ülikooli kliinikum Lõuna-Eestis liidaks Võru, Põlva, Jõgeva ja Valga haigla. Praegu on segane, mis saab Viljandi ja Narva haiglast," ütles Danilov.

Danilov märkis, et PERH loob oma võrgustiku Põhja-Eestis. "Ametlikult pole öeldud, kes kellega ühineb, aga haiglate võrgustiku idee on Eestis aktsepteeritud," märkis Danilov.

"Võrgustiku juht ehk emahaigla reguleerib väiksemate haiglate teenust, juhib mängu. Haiglate võrgustumine käib põhimõtte järgi, et väiksemais keskustes säilib ambulatoorne ja päevaravi.  Statsionaarne ravi, kirurgia peamiselt, liigub aga suurtesse keskustesse, kus on parem kvaliteet ja suuremad võimalused," ütles Danilov.

Danilovi sõnul on see kontseptsioon on pärit Soomest, kus juba 10–15 aastat kureerib Helsingi ülikooli haigla emahaiglana teisi. Danilovi sõnul ei juhi emahaigla otse, vaid annab nõu.

"Haiglate võrgustumisel näen üht ohtu: emahaigla, kes peaks oma arstidega kindlustama hädavajalikud ambulatoorsed vastuvõtud, tunneb ühel hetkel, et see on ebamugav, ega taha seda rohkem pakkuda. Et see ei juhtuks, tuleks enne see kokkulepetega fikseerida," kommenteeris Danilov.

"Arstiabi on nii kallis, et väikesed haiglad ei suuda seda täisvärgil käigus hoida," lõpetas Danilov.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mart
9 aastat tagasi

Tundub et see mees saab ka osa sellest ärist muidu ei agiteeriks.

minu
9 aastat tagasi

meelest teemast ju räägitakse. Kus see salatsemine siin on?

kodanik
9 aastat tagasi

kui see on suurem plaan, siis miks aetakse asja poolsalaja nurga taga, moodustatakse mingeid kohalikke komisjone jm?

Lihtne
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Aga sellepärast et suurem plaan on see, pole inimest pole probleemi.