Täna näeb soomerootslase filmi eestirootslastest

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Täna õhtul näitab ETV2 soomerootslase Aapo Roseliuse filmi „Kadunud maastik — eestirootslaste lugu" (Det försvunna Landskapet — historien om estlandssvenskarna).

2011. aastal valminud ajalooline dokumentaalfilm jälgib eestirootslaste saatust nelja teema kaudu: päritolu, väljakujunemine, põgenemine ja tagasitulek.

Filmi autor, ajaloolane ja kümmekond aastat tagasi Rannarootsi muuseumis praktikal olnud Aapo Roselius on öelnud, et valis filmi teemad, mis teda ennast kõige rohkem huvitasid, andes nende kaudu kronoloogilise ülevaate eestirootslaste ajaloost.

Umbes tunni aja pikkuse filmi puhul on kasutatud palju arhiivikaadreid ja vanu fotosid, samuti intervjuusid ajaloolaste, ekspertide ja eestirootslastega.

Filmi tootmist toetas Soome televisioon, Rootsi kultuurifond Soomes ja soomerootslaste kunstifond. Võtted algasid 2009. aastal, kuid enamik materjali on üles võetud 2010. aasta suvel.

Esimest korda jõudis film Soome televisiooni 2011. aasta oktoobris, kuid eelesilinastus oli 2011. aasta septembris Haapsalus Rannarootsi muuseumis.

Täna algab film ETV2 kanalil kl 21.10, kordus on samal kanalil laupäeval, 7. juunil kl 11.30
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments