Haigekassa nõuab infarkti saanud ehitajalt raviraha

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

imageHaigekassa nõuab Soomes töötades infarkti saanud läänlaselt 5326 eurot operatsiooni ja ravi eest. Mees ei ole nõus maksma.

Lugu, mis päädis eile istungiga Haapsalu kohtumajas, sai alguse 13. märtsil 2012. Väljas oli 20 kraadi külma, aga Soome ühes väikelinnas ehitajana töötanud Robert võttis riideid aina vähemaks, sest higi muudkui voolas. Hapnikupuudus ajas hingeldama.

Robert, tollal veel paar aastat alla 50, läks mõnesaja meetri kaugusele motelli, kus ehitajad elasid. Sinna oli tulnud kohvi jooma kiirabiautojuht, kellega nad olid sõbrunenud.

Autojuhi vilunud silm märkas, et Robertiga ei ole asjad korras. Kui kohalikus haiglas oli talle EKG tehtud, hakkas arstidel kiire — Robert viidi edasi Jyväskylä haiglasse. Seal tehti talle operatsioon.

Poolteist päeva pärast operatsiooni palus Robert end haiglast välja kirjutada, sest tal ei olnud ravikindlustust.

Eile arutas Haapsalu kohtumajas kohtunik Ruth Sild haigekassa hagi Roberti vastu.

Haigekassa jurist Alle–Riin Siimo selgitas kohtus, et Soomest tuleb haigekassale korraga terve pakk arveid ravil olnud inimeste kohta. Kellel kindlustust ei ole, neile saadab haigekassa teate, et maksku arve ära.

Täismahus artiklit saab lugeda 20. mai Lääne Elu paberlehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
naine
9 aastat tagasi

Töötas Soome riigi hüvanguks? Ikka oma pere hüvanguks.
Inimene oli kogu selle aja alates terviserikkest kuni opi lõpuni mures, et tal polek indlustust, tuli haigalst päev peale lõikust ära, ikka seesama põhjus…Erandid kehtivad meil igal pool, miks mitte sellel näitelgi?
Oleks ta suur poliitik, rahapesija või muidu sinivereline, ei oleks seda artiklitki olemas…Alati ei pea nokkima, kui palju meil on õnnetuid juhuseid, kus haigakassast pole abi olnud. Kas või need noored, kes ellu ei jäänud, Rapla poisi näide näiteks. Ja nüüd taas hala…Olge inimesed, ehitaja ka inimene!

kr
9 aastat tagasi

Mis ime läbi ta selle Kela kaardi siis hiljem kätte sai?

Klara
9 aastat tagasi

Soome riik küsib raha Eestist, kuna Robert on eestlane ja tal ei ole Soomes elamisluba, mis annaks temale Kela kaardi. See ey Robert on töötanud Soomes ja kuhugi makse maksnud, kui on ??? Miks te kõik süüdistate Soome riiki, ega soomlased ka taha maksa meie eestlaste arveid nii nagu me ei taha maksa kellegi teiste arveid. Oled eestlane võta Eestist Euroopa haigekassakaart ja pole mingit probleemi kui vajadus tuleb kus iganes oled Euroopas. Kui tööle lähete selgitage ennen asjad endale selgeks, mida teil vaja on.Topeltkindlustus ei maksa palju kuid annab palju … kuidas see oli Loll saab ka kirikus peksa.… Loe rohkem »

mr X
9 aastat tagasi

RUTH SILD ARUTAB ASJA NOJAH…….2013 aastal karistas riigikohtu distsiplinaarkolleegium seda kohtunikku.ROBERT vali endale hea esindaja muidu lüüakse sind HAAPSALU KOHTUS nokauti.

raspel
9 aastat tagasi

Huhhjova, bljaat!

to kats
9 aastat tagasi

Sellistest kela reeglitest ongi jutt, et sellised reeglid on bullshitt.
Ühelt poolt lühiajalised töölepingud, teiselt poolt kela kaardi kinnipidamine.
Las soome maksab siis eestile sellistelt töötajatelt selle maksu tagasi, mis koguti vahepealse aja jooksul.

Kats
9 aastat tagasi

Kui Robert ilma kela kaardita Soomes töötas, siis ta teadis, et tal siiski pole haiguskindlustust ja tal tuleb asjad ise kinni maksta. Kelal on omad reeglid, mille alusel ta kindlusab, maksude maksmine pole esmane.Selleks ajaks, kui kaarti ei ole ja ka eestist pole ennast kindlustanud, oleks pidanud ostma endale haiguskindlustuse. Selliseid on Eestis võimalik osta ja nad pole üldse hirmkallid.Ega ma ka ei saa hästi aru, miks meie haigekassa seda raha sisse nõuab. Võimalik, et Soome pool püüdis kala, ehk saatis arve meie haigekassale, kes selle juba ära maksis ja tahab nüüd raha tagasi. Mis iseenesest pole vale tahta.

Elle
9 aastat tagasi

Kahju küll, et inimese tervis üles ütles,kuid arvan minagi,et ravikindlustuse tegemine on igaühe enda kohustus. Ei saa nõuda,et teised maksavad ka nende eest,kes ise midagi panustada ei soovi,aga hüvesid soovivad küll. Riigi rahakott on tegelikult kõigi maksumaksjate rahakott. On imelik lugeda, et osa nimesi isegi sellest aru ei saa. Oleks inimesel Eesti ravikindlustus olemas olnud / oleks ta ise ka ühisesse rahakotti makseid teinud/ , siis poleks ju probleemi,millest kirjutatakse, sest ta oleks ühisest rahakotist oma kulud tagasi saanud. Nii lihtne see ongi.

to Elle
9 aastat tagasi
Reply to  Elle

“Ei saa nõuda,et teised maksavad ka nende eest,kes ise midagi panustada ei soovi,aga hüvesid soovivad küll. Riigi rahakott on tegelikult kõigi maksumaksjate rahakott.”

Kuidas küll igasugustel Elledel ei ole lugemisoskust?
Loe tähelepanelikult Roberti enda kommentaari ja sa näed, et tema on oma maksude näol Soome panustanud, ka viimane töökoht oli ametlik ning maksud makstud.
Küsimus on selles, miks Soome riik ei hoolitse ravikindlustuse osas selle aja eest, mis jääb töötamise algusaja ja KELA kaardi kättesaamise vahele?
Maksu ju koheselt makstud.
Miks visatakse see kuum kartul Eesti Haigekassa õlgadele, kes omakorda nõuab tööötajalt selle sisse.

Robertile
9 aastat tagasi

Soome riigi ravikindlustus öigus on igal kodanikul alatrs esimesest tööpäevast. Kelal on omad eeldused ja tingimused, millega töestatakse pysiv elamine olemine soone riigis. Olgu selleks tööleping, palgalehed jne. Sellega püütakse vältida nö sotsiaalturismi. Kui olid pikemat aega ametlikult tööl olnud soomes, siis peaksid ikkagi kuuluma soome ravikindlystuse alla ( teadmata täpsemaid asjaolusid). Tundub, et yhelt poolt tahab soome oma rahad kätte saada ja teiselt poolt eesti. Kuigi sul oli (vist) öigus soome ravikindlustusele. Pikka jaksu vöitlusel!

robert+to+lugeja+kell+17+00
9 aastat tagasi
Reply to  Robertile

Tänan Sind toetuse eest, ” tundmatu”. Nii mõnedki kommijatest on asjast õigesti aru saanud. Minul Pole kaotada midagi, pean ELLUJÄÄMIST igast kaartist või paberist tähsamaks. Soome maksuametil ei ole minu vastu pretensioone, tegin uue verokorti ca. kuu tagasi, olen vähemalt siiani Kõik oma maksukohustused suutnud täita. EESTI maksuameti poolt palgatud jurist jääb sedapuhku küll vorstist saia peal ilma. HAIGE kassale ei ole mul mitte midagi pakkuda, isegi läbi kohtutäituri. (veel üks isik, kes lootis hõlptulu:)

marsk
9 aastat tagasi

Minge minge mustalt tööle. Mõtle vaid, et saad palju rohkem pappi sulas peo peale…mis siis et makse pole vaja maksta ja kellel seda ravikindlustust veel vaja on…minuga ju nagunii midage ei juhtu ja, elame ju päev korraga…imelikud inimesed ja paljud just nii mõtlevadki! Ei saa aru, mis siin vaielda on. Ravikindlustust pole, siis tuleb maksta, lihtne ju! Kui autol kindlustust pole, siis tuleb ju ka see oma rahakoti peal üle elada ja ära maksta…ükski riik ei aita

Martti
9 aastat tagasi
Reply to  marsk

Kahju sest sa oled süsteemi ohver/sponsor.Riik peaks oma kodanike hoidma ja tundma uhkust nende üle.Sa ei mölise ju et sinu raha eest ehitatakse ratastoolis inimestele kaldteid jne.