Nõuanne: Kuidas ennetada äikesekahju elektriseadmetele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Igal äikesehooajal tekib elektrikatkestusi ja tarbijate pöördumisi kahjustatud elektriseadmete kohta. "Kuidas kahjusid vältida ja mida teha, kui kahju on siiski juhtunud?" kirjutab Elektrilevi klienditeeninduse juhtivspetsialist Tambet Toomemäe.

Kahjude ärahoidmiseks

  • Eemalda seadmed vooluvõrgust

Otsese piksetabamusega kaasneb ülikõrge pinge, mille vastu on ainus ja väga tõhus ennetusvahend elektriseadmed võrgust eemaldada. Äikese lähenedes tõmba vähemalt hetkel mittevajalike elektriseadmete pistikud vooluvõrgust välja. Ka äikesehooajal kodust pikemaks ajaks ära sõites tasub elektriseadmed võrgust eemaldada.

  • Vajadusel hangi kaitseseadmed või kindlusta vara

Paraku absoluutset kaitset äikese vastu ei olegi – ühel või teisel moel võib loodusjõud tekitada kahju, mida ei saa või on kulukas ennetada. Tuleb hinnata oma elektriseadmete väärtust, kaitseseadmete või kindlustuse maksumust ja juhtumi tõenäosust ning selle pinnalt lahendus valida.

Väga üldistatult öeldes on maakaabliga ühendatuäiked linnakorteritega võrreldes äikesest rohkem ohustatud hajaasustusega maapiirkonnad, kus elekter tuuakse kohale õhuliini kaudu. Kaitsemeetmete peale on põhjust rohkem mõelda ka tarbimiskohas, kus on palju liigpinge osas tundlikku ja kallist elektroonikat.

Igasuguste kaitsvate lisaseadmete toimimise eelduseks on see, et hoonele on ehitatud nõuetekohane maandussüsteem. Kodutehnika kaitseks on mõeldud liigpingepiirikud, mis juhivad tekkinud liigse pinge maandussüsteemi. Neid on erinevaid tüüpi, mida saab paigaldada kas elektrikilpidesse või pistikupesadesse. Kilpidesse paigaldavad liigpingekaitsmeid elektritööettevõtted, kellega tuleks sobivate seadmete osas konsulteerida. Vahetult pistikupesaga ühenduvaid kaitseseadmeid saab osta paljudest elektroonika- ja ehituskauplustest ning nende hinnad algavad mõnekümnest eurost. Parima kaitse tagab kombineeritud mitmeastmeline liigpingekaitse. Lisainfot kaitseseadmetest leiad Elektrilevi kodulehelt.

Elektrivõrgust tingitud kahjude vastu pakuvad kaitset ka paljud kodukindlustuspaketid. Soovitame valida oma vara kindlustamiseks selline kindlustus, mis katab elektriseadmete rikete riski ka äikesekahjude korral.

Kui kahju on juhtunud

  • Kui kahju on tekkinud otseselt äikese tagajärjel, siis Elektrilevi sellist vääramatust jõust tekkinud kahju ei hüvita. Kui Sul on kodukindlustus, tasub uurida, kas see katab ka äikese tagajärjel tekkinud kahjud.
  • Kui Sul on kahtlus kahjude tekkimise põhjuste osas, saad esitada Elektrilevile kahjunõude avalduse. Avalduse esitamise ja kahjude hüvitamise põhimõtete kohta leiad lisainfot Elektrilevi veebist.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Sass
9 aastat tagasi

Üks oluline asi on siin mainimata, ühendage lahti kõik telefoni, interneti- ja antennikaablid enne selle järgi olevat seadet.