Anvar Samost: luua tuleks üle-euroopaline venekeelne telekanal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Anvar Samost 011

Postimehe endist peatoimetajat Anvar Samostit ootas eelmisel reedel Uuemõisas Rannarootsi keskuse juures inimtühi parkimisplats. Foto: Urmas Lauri

Euroopa parlamenti kandideeriv Anvar Samost ütles reedel Lääne Elule, et bussituuril valimiskampaania tegemine pole tema jaoks tüütu.

„See on mingis mõttes väga tore nädal olnud, ma olen rääkinud sadade inimestega,“ lausus Anvar Samost. „Siin on [Rannarootsi keskuse parklas] vähe rahvast, aga Pärnus oli sadu inimesi, Paides eile samuti sadu, Rakveres oli hästi palju rahvast, kuigi vihma sadas.“

Ütlesite, et olete bussituuril saanud häid ettepanekuid. Teie vabatahtlik abiline küsis, et miks meil ei ole siin Rannarootsi keskuses ühtki pangaautomaati.

Siin vist tõesti ei ole. Inimesed küsivad kohalikke asju ka. Põltsamaal oli meil kultuurimajatagusel konarlikul platsil peatus. Mitu prouat tuli küsima, millal see plats saab asfaldi. Ütlesin neile, et ega ju Euroopa raha eest keegi siia asfalti panema tule. Ja ega seal seda otsustatagi.

Inimesed saavad väga hästi aru, mis on Euroopa Parlamendi pädevus. Mida küsitakse, on see, et kui europarlamendis on 751 saadikut ja eestlasi on kuus, siis mida mina teeksin, et minu hääl seal üldse kostaks. Eks see ongi keeruline asi, aga siiski võimalik. Võib tuua näite, halva näite. Seesama Tatjana Ždanoka Lätist — Eestis teavad kõik, kes ta on. Ta ajab oma kodumaa vastast asja, aga ta ajab seda professionaalselt. Kõik on temast ning tema sõnumist kuulnud, tema seisukohtadega kursis. Kahju, et ükski Eesti saadik nii silmatorkavalt kõrget profiili ei ole suutnud saavutada.

Europarlamenti tulebki valida inimesi, kellel on eelnev kommunikatsiooni ja suhtlemise taust ning kelle eelnevatel töödel on ka tulemusi olnud. Tõepoolest, kui minna sinna viieks aastaks, vaikselt istuda ja Eestis mitte käia — noh, siis ei olegi sellel mõtet.
Eesti sõnum on piisavalt eriline, et sellega oleks võinud ka varem silma paista.

Olen viimastel kuudel mitme algatusega välja tulnud. Kas või üleeuroopaline venekeelne telekanal.

Mul on koos oma endise kolleegi Mikael Pentikäisega, Helsingin Sanomate endise vastutava peatoimetajaga, kes kandideerib ka europarlamenti, üks ettepanek juba valmimas. Meie arvates võiks kõikjal Euroopas kasutada samasugust andmete vaba liikumist, nagu on Eestis kasutusel.

Inimene või ettevõte esitab oma andmed digitaalselt ühe korra ja rohkem ei või riik temalt neid küsida. Kui praegu läheb Saksamaal tegutsev Eesti ettevõtja sealsesse maksuametisse, peab ta paki pabereid kaasa võtma ja järgmisel aastal peab ta sama paki uuesti kaasa võtma. Kui ettevõtja läheb juhtumisi Soome maksuametisse, peab ta jälle sama suure dokumendipaki esitama. Kui see õnnestuks käima lükata, saaks Euroopa konkurentsivõime olulise tõuke.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maire
9 aastat tagasi

Kas seda, et Postimehest lahti lasti, peab kogu aeg toonitama ?
Sellepärast poliitikasse läkski, et polnud enam tööpakkumisi, peale labidavarre ! Kuna oli raadio-2 mitu aastat juba IRL-i ülistanud, siis võeti ka ametlikult parteisse vastu .

HRT
9 aastat tagasi

Millegipärast olen ammu varem rääkinud, et on vaja eelkõige OMA taevakanalit! Mis tutvustaks Eestit, kultuuri, ajalugu, filme, seriaale, dokfilme, laulupidusid, turismi, käsitööd, maaelu Jne. Meilon ju meeletult huvitavaid saateid tehtud, Osoonist Eesti Aja Lugudeni! Kelle jaoks? Ainult meie?

Selline kanal oleks kõige selle tutvustamise kõrval parim võimalus Eestit maailmale rohkem nähtavaks teha! Ja muidugi koos subtiitrite valimise võimalusega. Millegipärast see idee ei huvita poliitikuid, nüüdne siis parem? Mitte, et ma vaidleks üle-euroopalise vastu.

ätt.
9 aastat tagasi

Teeks kanali ja tiblataks seal täiega edasi arvab Samost.See uus kanal ei meeldiks meie juhtidele sest see hakkaks tööle euroopalikult ja ei püüaks vene inimest kogu aeg halvustada.

on ju olemas
9 aastat tagasi

Russija todey