Hannes Hanso: oleksin europarlamendi liikmena parem poliitik kui Kuressaare linnapeana

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Europarlamenti pürgiv Kuressaare linnapea Hannes Hanso on tõeliselt rahvusvaheline mees. Ta on seitse aastat elanud Inglismaal, viis aastat Hiinas ning lühemat aega veel paljudes riikides. Kokku on mees käinud rohkem kui sajas riigis. Kuressaares talle meeldib, kuid kui ta valitaks europarlamenti, läheks ta kindlasti sinna.

Eile õhtul tegi Kuressaare linna asju Stockholmi ajama sõitnud sõitnud Hanso vahepeatuse Haapsalus, et siinsete eakatega kohtudes rääkida nii europarlamendi valimistest kui ka iseendast. Välja kukkus nii, et peamiselt rääkis maailmarändur oma kogemustest maailma eri paigus.

„Ma olen ennekõike linnapea,“ ütles Hannes Hanso valimiskampaaniat kommenteerides Lääne Elule. „Iga päev tuleb kutseid, et mine [valimiskampaaniat tegema] Türile, mine Tartusse, Narva. Pean leidma kompromissi, toimetama nii, et kampaaniale vaatamata ka linnaasjad liiguksid.“

„Ma olen ka varem öelnud ja üldse ei häbene oma arvamust, et oleksin europarlamendi liikmena parem poliitik kui Kuressaare linnapeana. Mulle see rahvusvaheline asi tõesti istub,“ ütles viies keeles (rootsi, inglise, vene, hiina ja eesti) suhtlev Hanso.

Haapsalu sotsiaalmajas toimunud kohtumisel küsiti kandidaadilt otse, et alles ta sai linnapeaks, miks ta juba sealt edasi pürib.

„Kui inimesed tahavad, et ma olen [Kuressaaare linnepea], siis nii ma ka olen. Mulle meeldib Kuressaares samamoodi, kuid teemad ja skaala on [Brüsselis] teistsugune,“ arutles Hanso.

Peibutuspardina pole Hanso kunagi valimistel osalenud. Kui valitakse, sii tuleb ka vastutus võtta.

Hannes Hanso osales ka 2011. aasta riigikoguvalimistel „Neeme Suur [toonane Lääne maavanem] tegi mulle ära 91 häälega. Nii läks.“

Paar järgnevat aastat töötas Hanso kaitseuuringute keskuses, kuid siis tegid sotsid talle ettepaneku kandideerida kohalikel valimistel Kuressaare volikokku. Riskantne ettevõtmine, sest tol ajal oli sotsidel volikogus vaid üks koht. „Saime 8 kohta,“ nentis valimiste järel linnapeaks saanud Hanso.

Hannes Hanso sõnul on ta linnapea ametis oldud aja jooksul aru saanud, et kohalik poliitika läheb inimestele korda. Kuressaares ihati tema sõnul muutusi. Kui üks erakond on 17 aastat järjest võimul, on aeg stiili vahetada. „Raha ju kuskilt juurde ei tule, aga see, kuidas sa inimestesse suhtud, on oluline. Suhtumist saab inimlikumaks muuta ka ilma rahata,“ arutles linnapea Hanso.

Kui Hanso europarlamenti valitakse, siis peaks ta küll loobuma Kuressaare linnapea ametiketist, kuid volikogus jätkaks, sest eurosaadikule pole see keelatud. „Europarlamendi liikmed on ju pool nädalast Eestis. Põhimõtteliselt saaksin volikogu töös osaleda,“ ütles Hanso.

Kuidas jagunevad kuus parlamendikohta, seda Hannes Hanso ennustada ei oska.

„Ma ei kujuta ette. Aga valida võiks neid, kellel on mingi mõjuvõim Euroopas. Europarlamendis on suurimad Rahvapartei [meilt IRL] ja sotsid [SDE], neile järgnevad liberaalid [meilt kuuluvad sinna Reformierakond ja Keskerakond], kes on arvestatav erakond, aga neist ei sõltu lõpuks enam midagi,“ arutles Hanso.

Hannes Hanso loodab, et meie valijad panustavad sõltuvalt oma maailmavaatest justnimelt europarlamendi suurtele erakondadele. „Loomulikult oleks mul heameel, kui meie erakond teeks parima tulemuse, aga ratsionaalsetel põhjutel tasuks valijal panustada just neile mõjukatele parlamendipartidele.“

Hanso ütles, et tema arvates teeb Keskerakond kindlasti hea tulemuse. „Ja ma arvan ka, et nende esinumber pole nõus kuhugi minema,“ütles Hanso. „Millest on kahju muidugi, sest see on ju valijaid eksitav.“

Julgeolekuteema on Hanso sõnul praegu eriti oluline. „Lätlased said sellega hakkama, et [eelmistel europarlamendi valimistel valitud] Tatjana Ždanoka ei seisa Läti eest vaid Vene eest. Pagan, kindlasti ma ei taha, et Eestis nii läheks, et tekiks olukord, kus saadaksime [europarlamenti] Putini käepikenduse. Aga niimoodi võib minna küll, kui inimesed lähevad selle kampaaniaga kaasa.“

Hannes Hanso ütles, et sotside miinimumprogramm Eurpoopa parlamendi valimistel on üks koht, aga kui hästi läheb, siis kaks kohta kuuest.

„Noorenenud Reformierakond, kui neil on [valmisnimekirjas] vana peaminister ees, teeb kindlasti korraliku tulemuse,“ ütles sotsiaaldemokraat Hanso.

„Suur küsimärk on, kas ka mõni üksikkandidaat läheb Brüsselisse,“ lausus Hanso. „See lööks erakondadel kaardid segi.“

Hannes Hanso (42)

  • Sündinud 6. oktoobril 1971 Tartus

Haridus:

  • 1989 Orissaare keskkool Saaremaal
  • 1989–1991 defektoloogia õpingud Tartu Ülikoolis
  • 1993–1994 õigusteaduse õpingud Tartu Ülikoolis
  • 1996–1998 hiina keele õpingud Sichuani ja Heilongjiangi ülikoolis Hiinas
  • 2001–2004 politoloogia ja arenguõpetuse bakalaureusekraad Londoni ülikoolist SOASist (School of Oriental and African Studies)
  • 2005 Aasia poliitika teadustemagistrikraad Londoni ülikoolist SOASist

Töö:

  • 1991–1992 talupraktikant Rootsis
  • 1996–1998 Sichuani ülikooli inglise keele õpetaja Hiinas Chengdus
  • 2002–2004 Raadio Vaba Euroopa Londoni korrespondent
  • 1998–2005 Eesti Raadio Ühendkuningriigi korrespondent
  • 2005–2007 kaitseministeeriumi nõunik
  • 2007–2008 rahandusministri nõunik
  • 2008–2011 Euroopa Liidu diplomaatilises teenistuses Pekingis (sh Mongoolia)
  • 2011–2013 Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur
  • 2013– Kuressaare linnapea

Eelmistel riigikogu valimistel kogus 1878 häält (ringkonna 7. tulemus, sotsidest teine), kuid jäi parlamendist välja kehva koha tõttu SDE üleriiklikus nimekirjas

Uhhuduuri kolme matka grupijuht (kokku tuuride kilometraaž üle 10 000)

Läbinud maratoni vähem kui nelja tunniga (3:59.53, 2010)

Läbinud täispika triatloni vähem kui 13 tunniga (12:36.47, 2011)

Abikaasa Riina, lapsed Henri Kristjan (1), Saara Triinu (12), Toomas (14)

Allikas: Postimees
 

Fotod: Urmas Lauri

Hannes Hanso 093 Hannes Hanso 095 Hannes Hanso 100 Hannes Hanso 111 Hannes Hanso 115 Hannes Hanso 117

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
arst
9 aastat tagasi

Nii erinevates kohtades elanud inimesel on üks kõik, kus paikneda. Brüssel on kindlasti soojem koht kui Kuressaare!

ohjah
9 aastat tagasi

Ma oleks palju parem perepea, kui saaksin europarlamendist palka

vaatleja
9 aastat tagasi

Tundes isiklikult Hansosid,võin kinnitada – väärt mees!

Aleks
9 aastat tagasi

Europarlament on ju maapealne paradiis. Kes meist ei sooviks selle naudinguid eluajal proovida…