Üleujutusohuga piirkonnas elab 2000 haapsallast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Üleujutustest ohustatud alad Haapsalus ja Uuemõisas. Kaart: keskkonnaministeerium

Üleujutustest ohustatud alad Haapsalus ja Uuemõisas. Kaart: keskkonnaministeerium

Keskkonnaministeeriumil valmisid põhjalikud kaardid, mis näitavad teatud piirkondade veetasemete tõenäolist tõusu.

Maa-ameti geoportaali kaardirakenduses kõigile kättesaadavad kaardid on abiks näiteks neile, kes soovivad osta maja ning tahavad kindlad olla, et kevadeti ei tule vesi tuppa. Samuti on kaardid kasulikud kohalikele omavalitsustele planeeringute koostamisel.

Üleujutusi ei ole tihtipeale võimalik täielikult ära hoida, kuid kahjude vähendamiseks on võimalik kasutusele võtta abinõud.

Tegevused üleujutustega seotud riskide hindamiseks ja maandamiseks algasid üleujutuste direktiivi vastuvõtmisega 2007. aastal. Igal Euroopa Liidu liikmesriigil on kohustus hinnata üleujutusohuga seotud riske, koostada ohu- ja riskikaardid ning maandamiskavad.

2011. aastal valmis üleujutusohuga seotud riskide esialgne hinnang, mille tulemusena määrati kakskümmend olulist riskipiirkonda. Esialgne hinnang on avalikkusele kättesaadav keskkonnaministeeriumi kodulehel.

Järgmise sammuna võeti ette riskipiirkondade põhjalikum kaardistamine. Üleujutusohupiirkonna ja üleujutusohuga seotud riskipiirkonna kaardid näitavad veetaseme tõenäolist tõusu 10; 50; 100 ja 1000 aasta jooksul ja kirjeldavad võimalikke kahjulikke tagajärgi.

Riskipiirkondade kaarte saab vaadata Maa-ameti geoportaali üleujutuste kaardirakenduses.

2015. aasta kevadeks peavad valmis olema ka maandamiskavad ehk konkreetsed plaanid selle kohta, kuidas üleujutuste tehtud pahandusi ära hoida või vähemalt leevendada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments