Haapsalu linnagaleriis avati näitus “Õudsed lood”

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Kolmapäeva pärastlõunal avati Haapsalu linnagaleriis näitus “Õudsed lood”, kus on vaatamiseks üles pandud erinevaid näiteid õuduskunstist.

Linnagalerii näitusekorraldaja Agur Kruusing ütles avamisel, et ühegi varasema näituse tarbeks ei ole linnagaleriid niivõrd põhjalikult ümber kujundatud. Näitusel on esindatud 12 kunstnikku kokku 16 tööga.

“Idee näituse tegemiseks sündis mul peale Flo Kasearu kummitushobuse teemalise digitaalvideo nägemist,” ütles näituse kuraator Anneli Porri. Porri sõnul tekkis tal soov seda Haapsalus näidata.

“Flo teosel oli minu jaoks side Haapsalu Valge Daami legendiga ja tahtsin seda ka siinsetele inimestele tutvustada,” lausus Porri. Sellise ebamaise töö ümber kujuneski plaan arendada välja täismahus näitus.

Õudusteemaline valik Eesti kunstist on väga eriilmeline. Näitusel võib kogeda nii maalikunsti, installatsiooni, videot kui ka heli. Eriti kõheda mulje jätab Marko Mäetamme installatsioon “Liivakast”, mis kujutab mahajäetud mänguasjadega liivakasti ja võllase sümbioosi.

“Neljal autoril kaheteistkümnest, keda siin näha saab, on ärevuse, hirmu ja õuduse teema enamikku nende loomingut läbiv joon,” ütles Anneli Porri. Nendeks on Jüri Arrak, Marko Mäetamm, Mihkel Kleis ja Karel Koplimets.

Anneli Porri sõnul jaguneb õudustunnetus kaheks. Fantaasiaõudus, mille puudul side tegeliku maailmaga ja loomulik õudus ehk reaalsetel sündmustel põhinev hirm ja vastikustunne.

“Kõige erilisemateks töödeks, mida näha saab on minu arvates ehk Jaan Tammsaare detailsed illustratsioonid vendade Grimmide muinasjuttudele,” ütles Porri. Tema teada ei ole neid illustratsioone varem Eestis eraldi eksponeeritud.

“Väike paradoks. Ilmselt on Tammsaare illustratsioonid raamatu vahendusel inimeste jaoks siinsetest töödest kõige tuntumad, kuid väljas on nad sellisel kujul esmakordselt,” selgitas Porri.

26. aprillil kell 12 peab näitusel loengu psühholoog Andero Uusberg, kes selgitab, kuidas kuulab õudusjuttu meie aju ja miks need hirmsad lood meile meeldivad. Andero Uusbergi loeng toimub koostöös Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festivaliga.

Näitus on avatud Haapsalu linnagaleriis 10. aprillist 4. maini.

Fotod: Juhan Hepner (esimene pilt) ja Katrin Pärnpuu (ülejäänud fotod).

IMAG0236 (1024x680)

Õuduslood (5)

Õuduslood (4)

Õuduslood (3)

Õuduslood (2)

Õuduslood (1)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments