Haapsalust pärit laevakaitsja pääses India vanglast

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Indias vahistatud Kristo Koha kaitseväelasena välismissioonil. Foto: erakogu
Indias vahistatud Kristo Koha kaitseväelasena välismissioonil. Foto: erakogu

Välisministeerium teatas, et piraadikaitselaeva Seaman Guard Ohio meeskond pääses laupäeval Indias vanglast kautsjoni vastu vabadusse.

Teiste seas pääses üle viie kuu kestnud vangipõlvest Haapsalust pärit endine sõjaväelane Kristo Koha.

18. oktoobril kinni peetud meeskonda hoiti Chennai vanglast. Eesti India saatkonna konsul Margus Särglepp on Chennais, et olla vabanenud Eesti kodanikele igakülgselt abiks.

Mehed hakkavad elama Chennais ning nende tööandja laevafirma Advanfort korraldab meeste sealse majutuse.

Eesti kodanike kautsjoni vastu vabastamise tingimustes on kirjas, et nad peavad jääma Chennaisse kuni kohtumenetluse lõpuni ja kaks korda päevas – hommikul kell kümme ja õhtul kell kaheksa – kohalikku politseijaoskonda minema ja seal allkirjaga oma kohalolu registreerima.

Samuti on laevakaitsjate advokaadid esitanud India kohtule süüdistustest loobumise taotluse. Tamil Nadu ülemkohus arutab taotlust Madurais järgmisel nädalal.

26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Otsust täiendati 28. märtsil ning Eesti kodanike tööandja Advanfort tasus vastavalt lõplikele kautsjonitingimustele 2,5 miljoni ruupia, ehk umbes 30 250 euro suuruse kautsjoni 2. aprillil. Kohtuniku otsus kautsjoni vastu vabastamise kohta sisaldas muu hulgas ka tingimust kümne käendaja leidmise osas.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 18. oktoobril kinni peetud USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas on 14 Eesti kodanikku. 30. detsembril esitati kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
alati valmis
9 aastat tagasi

Pääsenud selleks et minna kolme kuupärast Afkanistaani okupeerima.