Kaljurand: vangide vahetamise lepe Indiaga valmib lähiajal

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Indian personnel stand on the deck of the Seaman Guard Ohio at a dock in Tuticorin on October 18, 2013. Indian police arrested and questioned 33 people aboard a ship operated by a US anti-piracy firm for carrying guns and ammunition in Indian waters without proper permits, reports said. India's coastguard stopped and detained the ship off the Indian coast on October 12 after discovering the cache of weapons and ammunition, before escorting it to the southern port of Tuticorin. AFP PHOTO/ STR

Välisminister Marina Kaljuranna sõnul on Eesti ja India vaheline vangide vahetamise leping lähiajal valmimas ning selle jõustumisel saaksid Indias vangi mõistetud laevakaitsjad võimaluse kanda karistust Eestis.

"See on kui mitte lähinädalate, siis vähemalt lähikuude küsimus. Tekstis oleme kokku leppinud," ütles Kaljurand neljapäeval Rahvusringhäälingu uudistele.

Tema kinnitusel vajab leping jõustumiseks Eesti poolelt ainult valitsuse heakskiitu, India siseriiklikud protseduurid võivad siiski kauem aega võtta.

Kaljuranna sõnul otsustas Eesti vangide vahetamise lepingu sõlmida, kuna relvade illegaalne riiki toomine, mille eest laevakaitsjad Indias vangi mõisteti, on karistatav ka Eestis. Vangide vahetamise leping ei eelda, et eestlaste kodumaale toomine nõuaks ka mõne indialasest vangi Indiale üleandmist.

India Tamil Nadu politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas on ka 14 Eesti kodanikku – neist üks, Kristo Koha, Läänemaalt.

Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 11. jaanuaril, määrates süüalustele viieaastase vanglakaristuse. Jaanuari lõpus otsustasid laevakaitsjad kohtuotsuse edasi kaevata, mis tähendab, et nad loobusid armu palumisest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
teadja
8 aastat tagasi

Kui Indias kohtuotsus jôustub ja mehed eestile ùle antakse siis jah eestis peavad nad oma aastad ära istuma.

uudishimulik
8 aastat tagasi

kommenteerida ei oska, aga küsimusele tahan vastust. Kas meie mehed jäävadki vangi Eestis 5.aastaks? kas mingi kohustus on neid seal hoida?