Pühapäeval saab Haapsalus testida oma ujumisoskust

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Pühapäeval, 6. aprillil on Haapsalu veekeskuses tasuta veeohutus- ja ujumispäev “Veega sõbraks”, mille patroon on endine tippujuja Triin Aljand.

Veepäev algab kl 10 ja kahe tunni jooksul saavad kõik testida oma ujumisoskust. Kõik, kes suuvadad jalgu põhja panemata ja abivahendita üks kõik, mis ujumisstiilis läbida, 25, 50, 100 või 200 meetrit, saavad selle kinnituseks ka märgi.

Samal ajal tutvustatakse veekeskuses esmaseid veeohutusreegleid, vetelpäästevahendeid ja päästevõtteid ning viiakse läbi veemänge.

Päästeameti, ujumisliidu ja vetelpäästeseltsi ellu kutsutud üritus on mõeldud peamiselt 2.-4. klassi õpilaste ujumisoskuse kaardistamisele ja nende vanemate veeohutusteadlikkuse tõstmisele. Algklassilastel on ujumistunnid küll kooliprogrammis, kuid hea ujumisoskuse saavutamiseks peab ka lapsevanem lapsele toeks olema – viima ta täiendavatele ujumiskursustele või veel omaltpoolt last õpetama.

„Veega sõber“ patroon Triin Aljand sõnul pole hea ujumisoskus oluline ainult tippspordis, vaid see on ka eluliselt tähtis oskus. „Lapsi ei õpetata ujuma neid vette visates, vaid seda saab teha lapsele sõbralikumal viisil, nii, et laps õpib lisaks ujumisoskusele ka vett armastama,“ julgustas Aljand kõiki vanemaid oma lapsi juba varakult ujumiskursustele viima.

Päästeameti ennetusosakonna juhataja Indrek Intsi sõnul oli 2013. aastal vees uppunute seas varasemast rohkem lapsi. Tema sõnul on uppumiste peamine põhjus laste järelevalveta jätmine ning nende kehv ujumisoskus.

„Meil puudub hetkel kaardistus, milline on lasteujumisoskus ning kas põhikooli I ja II astmes läbitud kohustuslik ujumisprogramm on piisav. Ujumisoskus on üheks eelduseks, et laps suudab veega seotud ohtudega paremini toime tulla. Samal ajal on vajalik ka täiskasvanu tähelepanu ja teadlikkus ohtudest,“ põhjendas Ints veeohutus- ja ujumispäevadele ka täiskasvanute kaasamist.

„Veega sõber“ ürituste sarja raames külastatakse 13 eesti ujulat ja üritus on ka osa Terve Eesti Eesti Liikumisaasta tähistamisest.

Märgiujumise kaudu selgitatakse välja nii laste kui ka täiskasvanute ujumisoskus.
Märgiujumise kaudu selgitatakse välja nii laste kui ka täiskasvanute ujumisoskus.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments