Ilmateenistus: aprillis on oodata lühiajalisi külmalaineid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

lmateenistus lubab lörtsi ja vihma. Foto: Urmas Lauri

Sel nädalal lubas ilmateenistus lörtsi ja lund ning niisugune ilm oligi. Foto: Urmas Lauri
Sel nädalal lubas ilmateenistus lörtsi ja lund ning niisugune ilm oligi. Foto: Urmas Lauri
Aprill tuleb ilmateenistuse andmeil muutliku ilmaga ning kuigi kõige jahedam on kuu algus, esineb lühiajalisi külmalaineid kogu jürikuu vältel.

5. aprillist saab valdavaks edelavool, milles liigub üle Eesti tihedamaid sajuvööndeid. Sademed tulevad enamasti vihmana. Ilm võib heitlikuna püsida kuni kümme päeva. Kuu teisel poolel tugevneb kõrgrõhuala ja sademeid on harvem, teatas ilmateenistus.

Neljapäeva, 3. aprilli öö on veel sajuta. Puhub mõõdukas edelatuul, vaid öö hakul on põhjarannikul veel tugevamaid puhanguid. Õhutemperatuur on -4..+1°C. Hommikul jõuab madalrõhulohk ja liigub päeva jooksul üle Eesti. Siin-seal sajab lörtsi, Lääne-Eestis võib ka nõrka vihma tulla. Tuul puhub läänekaarest, õhtu poole pöördub loodesse ja tugevneb saartel ja läänerannikul puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on +2..+7°C.

Reedel, 4. aprillil on ilm tugevneva kõrgrõhkkonna mõjul sajuta. Tuul puhub loodest ja põhjast ning on öösel veel tugev, päeval nõrgeneb ning pöördub õhtu poole läänekaarde. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, Ida-Eestis võib paar kraadi madalamalegi langeda, päeval +2..+5°C.

Laupäeval, 5. aprillil liigub üle Skandinaavia põhjatipu madalrõhkkond ja sunnib kõrgrõhuala lõuna poole taanduma. Ilm püsib sajuta, aga läheb väga tuuliseks. Edelatuul tugevneb hommikuks puhanguti 14, päeva jooksul 17 m/s. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, öö hakul võib Peipsi ümbruses -7°C-ni langeda, päeval +4..+9°C.

Pühapäeval, 6. aprillil madalrõhkkond eemaldub aeglaselt, aga selle järel veniv madalrõhulohk toob Eestisse lörtsi ja vihma. Öösel puhub tugev edelatuul, päeval nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 0..+5, päeval +5..+11°C.

Esmaspäeval, 7. aprillil suundub Skandinaaviast itta madalrõhuvöönd. Tänastel andmetel tuleb see Eestile lähedale ja saju võimalus püsib. Tuul sel juhul nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -1..+4, päeval +5..+10°C.

Teisipäeva, 8. aprilli öösel saju tõenäosus väheneb ja päev tuleb tugevneva kõrgrõhkkonna tingimustes enamasti sajuta. Tuul pöördub idakaarde, õhtul kagusse ja tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -2..+2, päeval +4..+9°C.

Kolmapäeval, 9. aprillil tuleb Skandinaaviasse uus madalrõhkkond ja laieneb üle Läänemere. Sajab vihma. Puhub tugev kagutuul, pärastlõunal pöördub lõunasse ja edelasse. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, saarte rannikul kuni +2, päeval +3..+7°C.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments