“Õudsed lood” vallutavad Haapsalu linnagalerii

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kolmapäeval 9. aprillil kell 17 avatakse Haapsalu linnagaleriis Eesti kunstnike rühmanäitus „Õudsed lood“, mis keskendub kahtlusi ja ärevust tekitavale kunstile.

Näitus „Õudsed lood“ teeb valiku Eesti kunstist, mis äratavad emotsionaalset ebamugavust ja ärevust. Enamasti on need väljamõeldud, sümboolsed ja ebareaalsed väljendused, mis mõjuvad siiski häirivalt.

Õudusfilosoof Noël Carroll nimetab seda laadi õõvastust „kunstõuduseks“, vastandina „loomulikule õudusele“, mis valdab meid kui mõtleme reaalsetele katastroofidele.

„Õudsed lood“ jutustavad maailmalõpu müsteeriumist väikeses Prantsuse külakeses, muinasjuttude ohte täis maailmast, pea kohal rippujast ja ukse vahelt vaatajast, öisest sanatooriumist, pimedas linnas kappavast kummitushobusest, mõrvarlikust laste mänguväljakust ja muidugi verest.

Kunstnikud räägivad oma lugusid, jättes vahel midagi olulist näitamata, näidates mõnikord liiga detailselt, vihjates võimalikele lapsepõlve-kogemustele, linna- ja meedialegendidele.

Lisaks peab 26. aprillil kell 12.00 näitusel loengu psühholoog Andero Uusberg, kes selgitab, kuidas kuulab õudusjuttu meie aju ja miks need hirmsad lood meile meeldivad. Andero Uusbergi loeng toimub koostöös Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festivaliga.

Näitust tutvustab lähemalt tilluke kataloog, mille kujundas Viktor Gurov, koostas ja tekstid kirjutas Anneli Porri, toimetas Hedi Rosma.

Kunstnikud: Jüri Arrak, Flo Kasearu, Mari-Leen Kiipli, Mihkel Kleis, Karel Koplimets, Neeme Külm, Maarit Murka, Marko Mäetamm, Jüri Palm, Ene-Liis Semper, Hanno Soans, Jaan Tammsaar

Kuraator: Anneli Porri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments