Linnadevahelise linnuvõistluse võitis Haapsalu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Varane kevad on kohale toonud hulga rändlinde. Foto: Arvo Tarmula
Varane kevad on kohale toonud hulga rändlinde. Foto: Arvo Tarmula

Täna kolmeteistkümnendat korda peetud linnadevahelise linnuvõistluse võitis Haapsalu, kus nähti 79 eri linnuliiki.

Linnuvaatleja Tarvo Valkeri sõnul oli tänavune aasta võistluse läbi aegade liigrohkeim – Eestis nähti kokku 118 linnuliik. “See peegeldab varast kevadet,” ütles Valker.

Ta tõi näiteks eelmise. väga hilise kevade, mis oli linnadevahelise linnuvõistluse läbi aegade kõige liigivaeseim. Toona nähti ligi 40 liiki vähem kui tänavu.

Valker nimetas, et kui näiteks valge toonekurge nähti tänavu seitsmes, sookurge 12 ja linavästrikku 16 linnas, siis paaril eelmisel aastal on neid liike märtsi viimasel nädalavahetusel nähtud vaid üksikutes linnades. “Liikide saabumine on praegu massiline,” lisas Valker.

Linnuvõistluses osales tänavu 21 linna, mullu oli see arv 20. “Ilm oli ilus ja vaatlejaid palju,” ütles Tarvo Valker, kelle sõnul oli osavõtjaid veidi üle saja.

Linnuvaatleja sõnul on esikolmikus rannikulinnad ja võistlus oli väga tasavägine. Kui Haapsalus nähti 79 linnuliiki, siis Tallinnas 77 ja Paldiskis 75.

Tarvo Valker selgitas, et varasel kevade puhul võib olla rannikulinnadel teatav eelis. Kuid hilistel kevadetel, kui vaatluspäeval võib veel jää merel olla ja tuuline ilm ka, on eelisseisus hoopis sisemaa linnad, kus nähakse metsalinde. Tänavu nähti näiteks Tartus 72 linnuliiki. “Seda on isegi üllatavalt palju,” ütles Valker.

Linnade linnuvaatluspäeva peetakse Eesti ornitoloogiaühingu eestvõttel märtsi viimasel pühapäeval. Selle eesmärk on kutsuda üles märkama Eesti linnade linnurikkust ja ühtlasi juhitakse tähelepanu ka juba täies hoos olevale rändlindude saabumisele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
kiiwi
10 aastat tagasi

Tõsine uudis , tasemel töö,edu …..