Saksamaa suursaadik Eestis: olin vaimustunud, et Ukraina vastu tuntakse nii suurt huvi

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Saksamaa suursaadik Eestis Christian Matthias Schlaga luges täna Haapsalu põhikoolis algkooli õpilastele saksa lasteraamatust ette ning rääkis ühisgümnaasiumi vanematele õpilastele oma tööst ja poliitikast.

Paregu on suursaatkonna jaoks kõige olulisem Ukrainas toimuval silm peal hoida. „Oluline on ka teie täna ametisse nimetaud uus valitsus, teie noor peaminister,“ rääkis suursaadik Schlaga. „Minu ülesanne on kolleegidele selgeks teha, kuidas hakkab Eesti poliitika lähiajal välja nägema, kuidas mõjutab seda uue valitsuse ametissenimetamine.“

Suursaadik rääkis õpilastele, et Eesti ettevõtjate jaoks on oluline Saksamaa turg. Et seal toimuvaga hästi kursis olla, tasub jälgida saab Saksa meediat. Selleks on aga vaja osata saksa keelt, mis on oluline suhtluskeel lisaks Saksamaale ka Austrias, Belgias, Luksemburgis ning Kesk-Euroopa riikides.

Gümnasistid tundsid huvi, mida suursaadik Eestist arvab.

Christian Schlaga ütles, et nullist alustanud riigi kohta on siinne areng olnud muljetavaldav. „Kõik pole kuld, mis hiilgab, kuid mul on suur lugupidamine teie vastu,“ nentis suursaadik.

Ka majanduskriisi elas Eesti hästi üle. „Minu arvates on Eesti Euroopale eeskujuks,“ ütles suursadik Schlaga.

Noored soovisid suursaadikult teada, milline on Saksamaa positsioon Ukraina küsimuses.

„See oli [Venemaa] agressioon,“ ütles Christian Schlaga. Saksa välisminister on suursaadiku sõnul Ukraina teemaga viimasel nädalal pidevalt tegutsenud. Oluline on teiste Euroopa riikidega konsensuslikule kokkulepeple jõuda, milliseid sanktsioone Venemaa suhtes Euroopa Liit peaks rakendama.

Suursaadik ütles, et tuleb selgust saada ka selles, kuidas NATO peaks edaspidi sarnaste provokatsioonide korral käituma.

Suursaadik Christian Schlaga rääkis ka sõjahirmust. „Saksamaal ei mõisteta seda nii hästi kui Eestis seda tunnetatakse,“ nentis suursaadik ja lisas, et tema asi on eestlaste arusaamu oma kolleegidele selgitada.

Suursaadik Christian Schlaga rääkis Lääne Elule, et on siinkandis mitu korda varem käinud. „Olen olnud nii Haapsalus kui ka jääteed kaudu sõitnud Noarootsi ja Vormsisse.“

„Siinsed noored saavad oma vanematest rohkem Euroopa kontakte ning meie asi on neid võimalusi pakkuda,“ ütles Christian Schlaga.

Kas suursaadik millegi üle täna ka üllatus?

„Jah ja ei,“ lausus suursaadik. „Olen kursis, et Eesti õpilased tunnevad suurt huvi maailmas toimuva vastu, aga olin vaimustunud, et Ukraina ja Venemaa vastu tuntakse nii suurt huvi.“

„Meil on väga hea meel selle üle, et paljud Eesti õpilased otsustavad endiselt saksa keelt õppimise kasuks. „Saksa keele päevaga“ soovime me näidata, et meie keel on vahva ja pakub eelkõige tulevikuperspektiive“, lausus suursaadik.

Suursaadik luges algkooli õpilastele saksa lasteraamatust ette. Pärastlõunal toimus suursaadikul hariduse, halduse ja poliitika esindajatega arutelu, kus räägiti saksa keelest ja selle positsioonist Eesti koolides.

Täna mängiti ka põnevat mängu „Autobahn“, mille käigus õpilased mööda Saksamaad reisides arvukaid ülesandeid lahendasid, vanematele õpilastele pakuti mõistatusi, filme ning õppenõustamist.

Fotod: Urmas Lauri

Saksamaa suursaadik 018
Läänemaa ühisgümnaasiumis rääkis Saksamaa suursaadik Eestis Christian Matthias Schlaga, et ta on Eestis töötanud 2,5 aastat. Enne seda oli ta suursaadiks Indias ning Eesti on tema jaoks kuues riik, kus ta suursaadikuna töötab.
Saksamaa suursaadik 023

Saksamaa suursaadik 027

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz