Juhtkiri: Tarbetu muutus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Sotside ja Reformierakonna valitsusliidu koalitsioonilepe pakub Tallinnast ja Tartust kaugemale jäävatele maakondadele väga vähe. Õigupoolest ei paku mitte midagi. Ainus nähtav lubadus on, et riigikogu liikmed võivad taas olla ka kohaliku omavalitsuse volikogu liikmed.

Läänemaa valdadele ja linnadele ei paku ka see muudatus lisaväärtust. Läänemaalt pääseb riigikokku heal juhul kaks-kolm poliitikut. Reeglina on nad populaarsed ka kohalikus elus, pääsedes ka volikokku. Neeme Suur annaks kindlasti hea panuse Lääne-Nigula vallavolikogu töösse, nagu ka Lauri Luik Haapsalus. Mida see muudaks? Suurt midagi.

Riigikogu liikmete lubamine volikokku tõstab aga vanad küsimused. Kas riigiasjadega hõivatud poliitikul ikka on ka tegelikult energiat ja huvi, et süveneda kohalikesse pisiprobleemi- desse. Ühe lasteaia remont võib nõuda niisama palju aega kui terve elektrijaama ehitus. Ühe väärtus on miljon, teisel miljard. Suuri asju ajavatel poliitikutel pole enam huvi väikeste murede vastu.

Riigikogu liikmete taastulek kohaliku omavalitsuse volikokku muudab kõige drastilisemalt olukorda Tallinnas, kus praegu on suur osa liikmeid peibutuspartide asendajad. Esiteks on positiivne, et peibutuspartide aeg lõpeb. Kui inimene kuhugi kandideerib, siis peaks ta võtma ka vastutuse ja oma kohustusi täitma, mitte loovutama oma kohta tundmatule asendajale.

Tallinna volikogu opositsioonis istuvadki enamasti tuntud poliitikute tundmatud asenda- jad, kes Edgar Savisaare säravale poliittehnoloogiale ja demagoogia meistriklassile vastu hakata ei oska ega suuda. Riigikogu liikmete taaslubamine peaks seega kaasa aitama parem- erakondade ammu igatsetud valimisvõidule pealinnas.

Paraku näitab senine kogemus, et valimisseadusega manipuleerimine ei täida oma eesmärki. Kunagi taheti selle muudatusega kärpida Res Publica tiibu. Praegu loodavad sotsid ja Reformierakond keelu tühistamisega kasvatada enda mõjukust omavalitsustes. Kohaliku võimu juurde pääseb aga ikka siis, kui kohalikele inimestele on midagi pakkuda. Keelud ja käsud võimu pikaks ajaks ei kindlusta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
make money online
10 aastat tagasi

Thanks again for the article post.Really looking forward to read more. Cool.