Jahimehed lähevad laidudele rebaseid laskma

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Kohe pärast jääminekut lähevad jahimehed kaitsealustele laidudele väikekiskjaid küttima, et laiud kiskjatevabaks muuta või kiskjate arv miinimumini viia.

Kokku kütivad Lääne-, Saare- ja Hiiumaa jahiseltsid väikeulukeid 18 kaitsealusel laiul. Läänemaal lähevad Massu, Lihula, Haapsalu ja Nõva jahimehed küttima Osmussaarele, Kumarile, Papilaiule, Haeskarahudele, Laekarahule, Mustakivi, Uuluti ja Suur-Kõbaja laidudele.

Keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni looduskaitse juhtivspetsialisti Marju Eriti sõnul on tegemist laidudega, kus jahipidamine on lubatud. “Osadel laidudel on näiteks kaitse-eeskirjaga ka küttimine keelatud ja seal toimib looduslik valik,” selgitas juhtivspetsialist.

Marju Eriti sõnul on kaitsealuste linnurikaste saarte kiskjatevabana hoidmine oluline, sest muidu võivad söövad väikekiskjad, peamiselt rebane ja kährik, laiud lagedaks süüa.

“Üle merejää laidudele läinud rebased või kährikud jäävad jää sulamise järel sinna lõksu ning on sunnitud eluspüsimiseks ära sööma kõik, mis laiul leidub: lindude munad, pojad, kahepaiksed ja isegi vanalinnud,” selgitas Erit.

Ohustatud liikidest pesitsevad Eriti sõnul neil laidudel näiteks niidurüdi, tõmmuvaeras, kivirullija, naaskelnokk ja merivart. Lisaks on tüüpilised laiulinnud ka hahk, rohukoskel, räusk, tutt-tiir ja teised. Väikekiskjate tõttu võivad ohtu sattuda ka kõre ehk juttselg-kärnkonna populatsioonid laidudel.

Osadel kaitsealustel laidudel on jahimehed küttinud ka varem, kuid nüüd tõi jahiseaduse muutus keskkonnaameti, maaomanike ja jahimeeste vahel kaasa uued kokkulepped.

Marju Eriti sõnul on heameel, et enamik kohalikest jahiseltsidest on valmis sel aastal väikekiskjate küttimist tegema oma kulul, tellitakse vaid väike osa transporditöödest.

Keskkonnaameti eesmärk on, et kohalike jahiseltside ja maaomanike koostööna oleks see pesitsusaasta laiulindudele mullusest edukam.

2013. aasta riikliku seire andmetel ebaõnnestus lindude pesitsemine paljudel laidudel nagu näiteks Suur-Kõbajal, Laurisaarel ja Kõrgelaiul sinna jäänud rebaste või kährikute rüüstetöö tõttu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments