Klaveriduo Naili Saripova-Vjatšeslav Novikovi kontsert Haapsalus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Naili Saripova ja Vjatšeslav Novikov. Fotod: Eesti Kontsert
Naili Saripova ja Vjatšeslav Novikov. Fotod:  Eesti Kontsert
Naili Saripova ja Vjatšeslav Novikov. Fotod: Eesti Kontsert

Järgmisel reedel, 28. veebruaril kl 18 annavad Haapsalu kultuurikeskuses ühiskontserdi pianistid Naili Saripova ja Vjatšeslav Novikov.

Soomes elav Ukraina pianist Vjatšeslav Novikov on Eesti publiku hea tuttav. Kõik ta senised klaveriõhtud Eestis on pälvinud vaimustunud vastuvòtu, kõrgelt on hinnatud tema meistriklasse. Novikovile on eriti lähedased klassikalis-romantilise ajastu heliloojad – Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin – kelle loomingut ta tõlgitseb ainulaadse poeetilisuse ja sügavusega.

1996. aasta novembris esines Vjatšeslav Novikov üle hulga aja taas Eestis, pälvides publiku ja kriitikute samavõrd vaimustunud vastuvõtu (“Sel õhtul oli saalis tunda geniaalsuse hõngu” – Lilian Semper, Eesti Päevaleht 1998), nagu on tavaks Novikovi uuel kodumaal Soomes (“Novikov kuulub klaverit mängivate mõtlejate eliiti” – Seppo Heikinheimo, Helsingin Sanomat 1989).

Pianist Naily Saripova lõpetas 2013. aastal Eesti Muusika-ja Teatriakadeemia doktorantuuri.

Oma õpingute ajal saavutas Naily Saripova kolmanda preemia rahvusvahelisel pianistide konkursil Kreekas Konzerteum 2002, kevadel 2003 – diplomi rahvusvahelisel pianistide konkursil Itaalias Val Tidone Competitions – Silvio Bengalli Prize. 2004. aasta sügisel duos sopran Alfia Kamalovaga saavutas Eesti Muusikaakadeemia ja Eesti Radio preemiad VIII Eesti noorte interpreetide konkurss-festivalil Con Brio`04.

Viimaste aastate ühe tähtsamaks saavutuseks peab Naily Saripova koostööd klaveriduos väljapaistva Ukraina pianisti Vjatšeslav Novikoviga, kes avaldas tugevat mõju Saripova isiksusele.

Aastal 2013 andis klaveriduo välja esimese plaadi Mozart-Schubert. Klaverimuusika neljale käele. Naily Saripova –Vjatšeslav Novikov, mis ilmus Eesti Kultuurkapitali toetusel.

Klaveriduo Naili Saripova – Vjatšeslav Novikov
28. veebruaril kell 18.00

  • Mozart. Sonaat kahele klaverile D-duur KV 448, sonaat neljale käele F-duur KV 497
  • Schubert. “Lebensstürme” a-moll D 947
  • Pilet 4 €, õpilastele tasuta

    Kommenteeri
    Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
    Teavita mind
    0 Kommentaari
    Inline Feedbacks
    View all comments